u zagrebu

Hrvatski Telekom i Include postavili prvu pametnu klupu s podrškom za mreže 5G

29.11.2019 u 13:00

Bionic
Reading

Osim solarnog napajanja i noćne rasvjete, pametnu klupu odlikuju i dodatne mogućnosti kao što su punjenje električnih bicikala, nadzor javnih površina i digitalno oglašavanje

Ispred sjedišta Hrvatskog Telekoma u Zagrebu predstavljena je prva 5G pametna klupa Monna City tvrtke Include. Klupa građanima omogućuje besplatno spajanje na internet putem tehnologije 5G Hrvatskog Telekoma u samom središtu Zagreba kako bi isprobali prednosti mreže nove generacije.

Osim solarnog napajanja i noćne rasvjete, pametnu klupu odlikuju i mnoge dodatne mogućnosti kao što su punjenje električnih bicikla, nadzor javnih površina putem naprednih kamera i digitalno oglašavanje putem LCD ekrana.

u lovu na popuste

[FOTO] Stigao je Crni petak: Kupci u Zagrebu cijelu noć čekali u redu

Pogledaj galeriju

'Sretni smo što smo svoj proizvod nadogradili 5G tehnologijom koja će za nekoliko godina biti novi standard povezivosti diljem svijeta. Ponosni smo što je Hrvatski Telekom prepoznao naše pametne klupe kao proizvod koji nosi dodanu vrijednost u ovom razdoblju brzih tehnoloških promjena.

Ugradnja 5G tehnologije će našoj pametnoj klupi dati dodatnu prednost na globalnom tržištu, a sretan sam što će sve napredne funkcionalnosti klupe prvi na svijetu moći isprobati upravo naši sugrađani', izjavio je Ivan Mrvoš, osnivač i direktor tvrtke Include.

Zahvaljujući mrežnoj infrastrukturi HT-a, pametna klupa je nadograđena i uz uporabu radiofrekvencijskog spektra dodijeljenog u svrhu tehničkog i tržišnog ispitivanja spojena na testnu 5G mrežu, što će omogućiti da njezine napredne funkcije rade još brže i fluidnije.

Temelj za pametne gradove

Razvoj 5G tehnologije jedan od važnih preduvjeta za stvaranje pametnih rješenja koja hrvatskim gradovima otvaraju nove razvojne potencijale. HT je prvi u Hrvatskoj i među prvima u Europi implementirao 5G tehnologiju, stvarajući tako preduvjete za brži gospodarski razvoj i bolju kvalitetu života.

'U HT-u ulogu u društvu vidimo vrlo jasno. Želimo sve građane povezati s prilikama koje nam donosi nova napredna tehnologija kako bi svi živjeli bolje već danas, a hrvatskim tvrtkama omogućiti da predvode u razvoju naprednih digitalnih usluga diljem svijeta.

5G pametna klupa je jedinstveni hrvatski proizvod i vjerujemo da će naša suradnja pomoći Includeu u daljnjem uspješnom pozicioniranju na tržištu', istaknuo je Boris Drilo, član uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije u HT-u.

Hrvatska tvrtka Include prošle je godine proglašena najbrže rastućom kompanijom srednje Europe u kategoriji 'Rising Stars' prema izboru Deloittea. U tri godine tvrtka je uspješno instalirala više od 1.250 Steora pametnih klupa na 49 globalnih tržišta u više od 260 gradova.

Tijekom 2018. godine 1.5 milijuna korisnika koristilo je Wi-Fi sustav putem pametnih klupa, a više od 250.000 koristilo je punjenje pametnih uređaja.