želi biti globalni igrač

Ipak ništa od mirovine: Mladi Ivan Mrvoš otkrio nam je ambiciozne planove koji idu dalje od pametne klupe...

26.02.2019 u 17:31

Bionic
Reading

Solinjanin s Forbesova popisa najperspektivnijih poduzetnika mlađih od 30 godina zatvara drugi krug investicija i razmišlja o javnoj ponudi dionica

Mladi poduzetnik Ivan Mrvoš nedavno je iznenadio javnost izjavom kako se planira umiroviti kad napuni 30 godina.

Osnivača tvrtke Include časopis Forbes uvrstio je među 30 najperspektivnijih poduzetnika mlađih od 30 godina prošle godine, pa je izjava tim više neobično zazvučala. Srećom, bila je riječ o šali, potvrdio je tportalu mladi Solinjanin.

'Include će krajem travnja napuniti pet godina postojanja, do moje 30. godine brojat će ih 12. Vjerujem kako će poslovanje do tada već biti jako dobro posloženo, a tvrtka bi trebala biti globalni igrač kada je u pitanju pametna urbana oprema. Tko zna kakve želje ili planovi će tada biti, ali u ovome trenutku razmišljam da bih tada mogao krenuti i s drugim projektima mimo Includea', rekao je Mrvoš.

  • +2
Ivan Mrvoš i pametne klupe Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Include danas zapošljava tridesetak ljudi. Uz pametnu klupu Steora razvili su druge proizvode, poput primjerice klupe Monna namijenjene biciklistima. Dosad su prodali više od 900 pametnih klupa.

Koliko bi Include mogao vrijediti kad Mrvoš napuni 30? 'Iskreno, ne mogu ni predvidjeti. Moguće je kako ćemo do tada već obaviti javnu ponudu dionica, tako da vrijednost neće ovisiti isključivo o nama. Tržišta i industrije na kojima se nalazimo vrijede jako puno i neprestano rastu, a mi se trudimo pozicionirati kao što važniji faktor u cijeloj toj priči', naglasio je Mrvoš.

Već krajem 2017. godine - kada su putem platforme Funderbeam uspjeli prikupiti 423 tisuće eura investicija - bilo je zainteresiranih kupaca, ali u Includeu nisu razmišljali o toj opciji. Do kraja drugog kvartala ove godine trebali bi zatvoriti drugi, značajno veći krug investicija.

'Iako već imamo poslovne rezultate, strane partnere i proizvode na 42 globalna tržišta, još uvijek smo visokorizična tvrtka koja će se profilirati tek u sljedećih nekoliko godina. Ne žuri nam se s prodajom tvrtke, niti bismo to učinili u ovome trenutku, čak i da dobijemo takvu ponudu na stol', kategoričan je Mrvoš.

To što ga je Forbes uvrstio među 30 najperspektivnijih poduzetnika mlađih od 30 godina smatra velikim priznanjem za njega osobno, ali i cijeli Includeov tim. Prošle godine američki MIT ih je nominirao za nagradu 30 Under 30, a Deloitte uvrstio među najbrže rastuće tvrtke u srednjoj Europi.