HUB:RAUM WARP

Hrvatski startup među najboljima u Krakowu!

14.06.2014 u 17:40

Bionic
Reading

Žiri hub:raumova WARP-a odabrao je projekt ThiefScry u konkurenciji deset finalista. Investiciju vrijednu 80 tisuća eura osvojili su rumunjski Appscend i makedonski KHAL

Uz ThiefScry, izdvojen je i poljski VORM lab clime. S ta će dva startupa biti nastavljeni razgovori o razvoju poslovnog modela.

Objavljivanje odluke bilo je vrhunac intenzivnog osmodnevnog programa, tijekom kojeg su startupovi imali priliku savjetovati se s nizom mentora i stručnjaka s različitih područja vezanih uz razvoj proizvoda i poslovanja.

Prethodilo mu je predstavljanje projekata. Svaki startup imao je po pet minuta za prezentaciju i dodatnih pet minuta za odgovore na pitanja žirija i publike.


Oba hrvatska startupa imala su zapažene nastupe u konkurenciji žešćoj no što je bila prije šest mjeseci, a ThiefScry - koji je u natjecanje ušao pod nazivom Pando - svojim je prototipom privukao nemali broj znatiželjnika.

Žiriju je za donošenje odluke trebalo pola sata dulje od prvotno predviđenog vremena za vijećanje. Vjerujemo da im nije bilo lako jer je svih deset timova imalo kvalitetne ideje, a i potrudili su se oko prezentacija.

Appscend razvija platformu za mobilne aplikacije koja omogućuje integraciju televizijskog sadržaja s 'drugim ekranima', poput tablet računala i pametnih telefona. Njihova aplikacija s elementima društvenog TV-a (social TV) korištena je tijekom natjecanja 'I got Talent' i 'The Voice' u Rumunjskoj, kada su uspjeli privući 30 posto ukupnog broja gledatelja tih emisija.

KHAL nije bio među favoritima u kuloarima, tako da je njihov ulazak među najbolje pomalo došao kao iznenađenje. Razvijaju rješenje u računalnom oblaku (SaaS, PaaS, IaaS) koje će omogućiti raznovrsnim uređajima i senzorima komunikaciju bez obzira na proizvođača.

Timovi na okupu (klikni za uvećanje)


WORM lab clime osmislio je i izradio male senzore koji prikupljaju raznovrsne podatke (temperatura, vlažnost, pokret, svjetlo...) i odašilju ih aplikaciji, što bi mogao biti jednostavan i razmjerno jeftin način pretvaranja kuće/ureda u pametnu kuću/ured, kao i donijeti značajne uštede. S prodajom prvih primjeraka kreću u ponoć, 15. lipnja.

Kao što smo već pisali, ThiefScry razvija praktično neuništivu bravu za bicikl, kojom se upravlja pomoću mobitela. Sudeći po zanimanju za njihov proizvod i visok stupanj razvoja prototipa, neće nas čuditi ako uskoro nađu partnere i prve klijente.

U WARP-u je sudjelovao još jedan hrvatski startup - Ebloo - koji je bio jedan od tri koje su glasovanjem izdvojili okupljeni novinari, među kojima je bio i John Biggs iz Tech Cruncha. Uz njega, bili su to još ThiefScry i WORM lab clime.

Od predstavljenih projekata izdvojit ćemo još MonkeyData, češko rješenje za analizu podataka namijenjeno za e-trgovine, za koje ćemo vjerojatno još čuti.

Hub:raum Warp je program namijenjen startupovima i pojedincima koji žele razviti svoju poslovnu ideju brzo i potaći ju na rast. Održava se dva puta godišnje u Krakowu.