PROTOTIP GAMMACHEFA

Hrvatski robot kuhar rižotom od kozica potukao ljudsku konkurenciju

01.07.2017 u 08:53

Bionic
Reading

GammaChef je kuhinjski uređaj, robot nastao u splitskoj radionici, koji je sposoban skuhati bilo koje jelo iz jednog lonca, a uskoro kreće u serijsku proizvodnju. Cijena? Kao ona skupljih kuhinjskih uređaja

Rižoto od kozica, gulaš od divljači, špageti bolonjez… sve su to specijaliteti čije pripremanje spada u talente splitskog kuhara koji se pojavio na sceni. Njegovo ime je GammaChef, on je mini robot i prvim jelom koje smo naveli potukao je vrhunskog kuhara (onog ljudskog) na slijepom natjecanju, a sada se sprema u serijsku proizvodnju. 

GammaChef je nastao u radionici u Splitu, priča nam suosnivač Dražen Drnas, iz ljubavi prema tehnologiji i hrani, ali i kao kritika na proizvode kojima smo okruženi.

Ručak poslije posla

'Ideja je nastala doslovce uz kavu, dijelom kao kritika na hrpu u principu beskorisnih stvari koje se reklamiraju. Kažemo si treba napraviti nešto stvarno korisno, ali što? Evo, na primjer, da nas dočeka ručak kad danas dođemo kući s posla. Zašto ne? Tog trenutka je to postalo tehnološki izazov: možemo li mi napraviti robota koji dobro kuha, nas dvoje u maloj radionici? Kad smo uspjeli složiti prvi prototip i kad smo vidjeli kako dobro kuha i kako ljudi dobro reagiraju na jelo i na ideju odlučili smo od njega napraviti proizvod', kaže Drnas, koji je u ovu priču krenuo sa sugrađaninom Đulijanom Nolom.

GammaChef je kuhinjski uređaj, robot, koji je sposoban skuhati bilo koje jelo iz jednog lonca – variva, tjestenina, rižota, gulaše… koje možete izabrati iz ponuđenih recepata, ali i unijeti vlastite.

'Robot potpuno samostalno skuha rižoto od kozica koji na slijepom kušanju pobijedi rižoto od kozica vrhunskog kuhara. Dosta posebno', priča Drnas.

GammaChef je u potpunosti hrvatski proizvod u smislu ideje, implementacije, dizajna. Ako gledamo fizički, samo dio dijelova je napravljen u Hrvatskoj, ostalo dolazi iz Slovenije, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Belgije i naravno Kine.

Cijena u rangu skupljih kuhinjskih uređaja

'Ali to je normalno, živimo u globaliziranom svijetu', smatra Drnas.

Projekt su započeli sami i prve prototipe napravili od vlastitih sredstava. Zatim se u projekt uključila Podravka, kao investitor i kao strateški partner za hranu.

Trenutno firma zapošljava šestero ljudi te imaju prototip u industrijskom dizajnu. Prototip kuha odlično, izgleda lijepo i, otkriva Drndas, priprema se za serijsku proizvodnju.

Prve pilot serije namjeravaju testirati u Hrvatskoj, ali proizvod je zamišljen i proizvodit će se za globalno tržište.

Konačna cijena jos nije definirana, plan je da bude u rangu cijene nešto skupljih kuhinjskih uređaja.

Okruženje im ide na ruku, situacija u Splitu je sve življa.

'Split ima solidno sveučilište kojem gravitira šire područje i to mu daje kakvu takvu demografsku bazu za IT kadrove. Ima solidne avionske veze tijekom cijele godine, a i generalno je ugodan grad za život. Troškovno smo još uvijek konkurentni zapadu, a kulturološki i geografski blizu. IT industrija nije kapitalno intezivna grana pa to olakšava start manjim kompanijama. Kad na to sve navedeno dodate malo zdrave privatne inicijative i svjesnost da posao treba tražiti na globalnom tržištu, imamo jedan solidan rezultat', poručuje za kraj.