KUHINJSKi pomoćnik

Aplikacija Philips NutriU koju su razvili hrvatski stručnjaci stigla na hrvatsko tržište

22.05.2023 u 13:11

Bionic
Reading

Hrvatska verzija ove aplikacije sadrži recepte za friteze na vrući zrak, sokovnike i blendere koji su trenutno dostupni na našem tržištu, a koji korak po korak pojašnjavaju pripremu jela, kao i prikaz nutritivnih vrijednosti svakog, kako bi se korisnicima maksimalno olakšalo kuhanje

Philips NutriU je mobilna aplikacija koja svojim korisnicima pruža razne recepte i detaljne savjete za kuhanje namirnica uz uporabu na Philipsovim kuhinjskim aparata iz više aktivnih kategorija proizvoda, kao što su friteze na vrući zrak, blenderi, sokovnici, aparati za izradu tjestenine, lonci za kuhanje pod pritiskom i drugi.

Razvoj aplikacije započeo je 2017. godine u suradnji s hrvatskom razvojnom tvrtkom Infinum i studijem Flavorific i otad se kontinuirano unaprjeđuje. Trenutačno je dostupna u gotovo 60 zemalja diljem svijeta s 800 tisuća aktivnih korisnika, a uključuje čak više od 2.500 recepata i 250 članaka o zdravoj prehrani.

Aplikacija je odnedavno dostupna i korisnicima Philipsovih aparata u Hrvatskoj, a nudi preko 550 recepata na hrvatskom jeziku, uz nove sadržaje koji se redovito dodaju svakog tjedna. Hrvatska verzija ove aplikacije sadrži recepte za friteze na vrući zrak, sokovnike i blendere koji su trenutno dostupni na našem tržištu, a koji korak po korak pojašnjavaju pripremu jela, kao i prikaz nutritivnih vrijednosti svakog, kako bi se korisnicima maksimalno olakšalo kuhanje.

Aplikaciju je u potpunosti razvila hrvatska IT tvrtka Infinum koja je izradila dizajn, te ju je programirala i testirala kako bi zadovoljila najviše standarde. Da su u tome uspjeli govori i činjenica da je NutriU osvojila prestižnu nagradu Red Dot Award za aplikaciju godine tri puta 2019., 2021. i 2022. godine, kao i nagradu iF Design Awards tri godine zaredom.

Uz mnoge druge značajke među kojima je i pretraživanje recepata po kriterijima kao što su vrijeme pripreme, vrsta kuhinje (azijska, mediteranska, afrička i sl.), tip obroka i slično, korisnici kroz aplikaciju mogu čak povezati svoj Philips aparat sa svojim pametnim telefonom. To omogućuje upravljanje aparatom, praćenje postupka pripreme hrane na daljinu bez potrebe za stalnim odlascima u kuhinju te primanje obavijesti kada je jelo gotovo, kao i glasovne naredbe uz Alexa virtualnog asistenta.

  • +2
Philips NutriU Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ino Zeljak

'Prva verzija NutriU aplikacije puštena je u produkciju sredinom 2017. godine. Otad neprekidno radimo na aplikaciji, dodajemo podršku za nove uređaje i razvijamo nove funkcionalnosti. Osim mobilne aplikacije za korisnike, u pozadini je razvijena cijela cloud platforma koja je zapravo mozak NutriU aplikacije. Od početka radimo s agilnim pristupom razvoja softvera, a naši timovi usko surađuju s kolegama iz Philipsa kako bi razvili točno ono što je potrebno korisnicima. U zadnje vrijeme najveći fokus u razvoju je na povezanim uređajima, gdje korisnik putem mobitela može upravljati svojim Philips uređajima. Razvoj prve verzije sustava krenuli smo s timom od deset ljudi, a danas na razvoju sudjeluje oko 60 stručnjaka podijeljenih u nekoliko timova', istaknuo je Filip Vugec, Chief Delivery Officer, Infinum.

S obzirom na to da je pri razvoju aplikacije želja Philipsa bila imati prilagođene i autentične recepte za svoje kuhinjske aparate okupljen je poseban tim stručnjaka koji je na globalnom nivou u potpunosti preuzeo kreativno vodstvo, osmišljavanje i realizaciju svih autorskih recepata, fotografija i video materijala. Tako je nastao studio Flavorific predvođen poznatim hrvatskim gastro blogerom Darkom Kontinom koji, uz navedeno, osobno testira svaki kuhinjski aparat i recept kako bi bili sigurni da korisnicima pružaju recepte koji su isprobani, provjereni i uistinu funkcionalni. „Flavorific je u svojim počecima bio tek pilot projekt unutar Infinuma u kojem smo testirali možemo li osim razvoja softvera Philipsu ponuditi i kreiranje sadržaja - osmišljavanje i testiranje recepata, foto i video produkciju te globalno upravljanje sadržajem. Na samom početku bilo nas je dvoje, a danas smo narasli u studio u kojem radi 20 ljudi. Više nismo projekt unutar Infinuma nego samostalna tvrtka i dalje svakodnevno kreiramo nove recepte popraćene slikama i videima za razne Philips uređaje. Sadržaj koji kreiramo objavljujemo na tjednoj bazi na više od 60 tržišta na kojima su prisutni Philipsovi uređaji“, kazala je Ana Car, predsjednica Uprave Flavorifica.

Korisnici aplikacije u Hrvatskoj tako mogu isprobati brojne recepte koje mogu pripremati na fritezama na vrući zrak, blenderima i sokovnicima, a do kraja godine na našem tržištu bit će dostupni i recepti za aparate za izradu tjestenine. Aplikacija NutriU može se besplatno preuzeti na pametne telefone putem trgovine aplikacija Apple App i Google Play.