BIOMETRIJA

Prsten umjesto lozinki, kartica i ključeva? Može!

29.06.2017 u 07:57

Bionic
Reading

Token je pametni prsten s kojim komotno možete otići na ronjenje s bocama, a pomoću kojeg će biti moguće plaćati javni prijevoz, otključavati vrata i pokrenuti auto

Token je biometrijski prsten koji može poslužiti za otvaranje kućnih vrata, aktiviranje automobila, plaćanje kreditnim karticama i logiranje u vaše osobno računalo. 

Prepoznaje vas pomoću senzora za očitavanje otiska prsta. Kad ga stavite na prst, ugrađeni optički infracrveni senzor provjeravat će jeste li ga skinuli ili ga još uvijek nosite. Sve dok ga nosite možete koristiti sve njegove funkcije, uključujući i plaćanja. Čim ga skinete morat ćete ponovno proći provjeru čitača otiska prsta.

Prepoznaje samo jedan otisak prsta. U njega možete pohraniti podatke o kreditnim karticama, korisnička imena i lozinke te dodati nove profile pomoću prateće aplikacije. 

Osim kombinacije otiska prsta i infracrvenog senzora, Token koristi sigurnosni element s certifikatom EAL5+. Signal kojeg odašilje koristeći protokole Bluetooth i NFC prepoznaje više različitih uređaja čitača. Bluetooth koristi zato što veliki broj prijenosnih računala još ne podržava NFC. 

No, budući bi konzorcij W3 trebao krajem godine objaviti nove smjernice koje će omogućiti logiranje u web odredišta i servise online pomoću Bluetootha, za očekivati je kako će to podržati proizvođači najvećih web preglednika.

U Tokenizeu procjenjuju kako bi baterija mogla trajati do tri tjedna s jednim punjenjem. Prsten dolazi s postoljem za bežično punjenje i LED lampicom koja crvenim svjetlom upozorava kad je baterija na 30 posto kapaciteta.

I da: može pod vodu do dubine od 50 metara.

Zvuči super, ali puno mogućih načina korištenja bit će teško provesti u praksu bez suradnje s brojnim partnerima, ponajprije kartičarskim kućama. U Tokenu su dosad uspjeli ishoditi potporu nemalog broja partnera, među kojima su MasterCard, Microsoft, Visa i HID.

HID je tvrtka koja stoji iza 80 posto sigurnosnih sustava bez ključa na tržištu, kažu u tvrtci Tokenize, u kojoj je nastao ovaj biometrijski prsten. Ako sami čitači nisu njihovo djelo, protokol kojeg koriste gotovo sigurno jest.

Token Izvor: Promo fotografije / Autor: Token

Token bi mogao poslužiti i za plaćanje javnog prijevoza. U suradnji s Mastercardom u pripremi je projekt koji će uvesti ovaj oblik plaćanja u Chicagu, Salt Lake Cityju, Miamiju i Philadephiji tijekom ove te u New Yorku možda već tijekom prvog kvartala iduće godine. 

Koliko košta ovo čudo tehnike? Za najjeftiniji model trebat ćete izdvojiti 249 američkih dolara, dok će vas ekskluzivno izdanje od 14-karatnog roza zlata i crnog rodija koštati 299 dolara. Predbilježbe su otvorene, prve isporuke očekuju se u prosincu, piše Engadget.