GEJMING I HRVATI

Hrvatska videoigra SCUM uskoro doseže milijun prodanih kopija, autori nastavljaju bitku s kritičarima i trolovima

13.09.2018 u 09:52

Bionic
Reading

Globalni uspjeh super-rane verzije hrvatskog pokušaja ulaska u unosno tržište Battle Royale igara (DayZ, Fortnite, Player Unknown's Battlegrounds) pokazalo se punim pogotkom, a razvojni tim ima jako velike planove za budućnost

Gamepires, kompanija prije svega poznata po borbenoj utrci Gas Guzzlers, prošlog je mjeseca zabilježila jedan od najvažnijih trenutaka u povijesti hrvatske gejming industrije. Naime, radi se o prvom naslovu koji je u rekordnom vremenu premašio 650 tisuća prodanih primjeraka, oduševio kolege iz Croteama, streamere na Twitchu i konačno - inozemnog distributera Devolver Digital koji u ovom trenu nedvojbeno trlja ruke od zadovoljstva.

O čemu se točno radi?

Podsjetimo, SCUM je igra preživljavanja u kojoj igrači preuzimaju ulogu zatvorenika na neobično 'hrvatskom' otoku, a cilj mu je preživjeti napade živih mrtvaca, divovskih robota, drugih igrača i najvećeg neprijatelja od svih - probavnih poteškoća. Igra, naime, ponosno koristi jedan od najsloženijih sustava metabolizma u žanru, tjerajući igrače da paze što jedu te da, među ostalim, nastoje imati suhu odjeću.

DIGITALNA ZABAVA

Pobrojali smo deset najboljih hrvatskih videoigara svih vremena

Pogledaj galeriju

Naslov u povojima

Premda je igra u trenutnom stadiju razvoja doslovno prorešetana ubitačno napornim bugovima, tim podsjeća da se radi o alfa verziji koja je tek stigla u Steamov Early Access program. Early Access je svojevrsni inkubator za videoigre u kojem timovi mogu prodavati i distribuirati naslove premda oni nisu dovršeni. Gamepires, znajući da pred sobom ima barem dvije godine divljačkog poliranja impresivne ali nedovršene igre, već danas upošljava nove ljude, planira selidbu u novi prostor i kuje planove za budućnost, pišu 24 Sata. Igra se prodaje po cijeni nešto nižoj od 17 eura, što otprilike znači da su Gamepires u nešto manje od dva tjedna prodajom zaradili oko 14,2 milijuna kuna.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Gamepires

Koliko su zaradili?

S obzirom da igra i dalje kotira među prodavanijim naslovima na Steamu, teško je procijeniti s obzirom da brojka relativno brzo raste, no prema zadnjoj statistici, Gamepires broji oko devetsto tisuća više-manje zadovoljnih kupaca. Recenzije na Steamu, naime, baš i ne idu niz dlaku hrvatskoj igri preživljavanja, što je realno i opravdano s obzirom da je SCUM još u vrlo ranom stadiju razvoja. Tu ima, naravno, i ljubomorne konkurencije koja namjerno nastoji 'trolati' korisnike i odgovoriti ih od kupnje.

Svijetla budućnost

SCUM, bez ikakve diskusije, pred sobom ima još jako dugo razdoblje odrastanja, no ono što se skriva iza lagova, bugova i čudnog sustava kolizije je igra koja bi uz dostatnu dozu poliranja i dobrog starog rada mogla postati jednim od najboljih predstavnika strahovito unosnog battle royale/survival žanra.