VELIKA OBLJETINICA

Hrvatska jedina u Europi ima besplatne domene, a od prve je prošlo 25 godina

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 23.02.2018 14:59
  • Objavljeno 23.02.2018 u 14:59
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

CARNET je obilježio 25 godina otkako je Hrvatska dobila svoju nacionalnu domenu .hr te tako postala priznata i u globalnom internetskom prostoru

Rečenica 'Please go ahead with the new top level domain HR for Croatia.', upućena današnjem zamjeniku ravnatelja Sveučilišnog računskog centra Ivanu Mariću 1993. godine, označila je početak formalnog priznavanja .hr domene. Prva registrirana domena bila je srce.hr.

Od tada broj domena konstantno raste i trenutno je registrirano njih više od 100.800. Hrvatska je jedina europska zemlja koja nudi mogućnost registracije besplatne nacionalne domene za svoje građane i pravne osobe pa tako najveći broj registriranih domena upravo čine one besplatne, njih više od 70 posto. Naplatne .hr domene moguće je registrirati preko ovlaštenih registrara.

  • +11
  • +8

25. godišnjica Interneta u Hrvata

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: CARNet

U odnosu na mnoge druge vršne domene, .hr domena je u velikoj mjeri vjerodostojna jer čvrstom politikom upravljanja utječe na točnost podataka o korisnicima, što je bitan čimbenik u poslovanju na internetu, pohvalili su se iz CARNET-a.

Vodite li računa o svojoj domeni?

'Nacionalna domena važan je nacionalni resurs i zahtijeva trajnu pažnju u tehničkom i u administrativnom smislu', rekao je Gordan Gledec, predsjednik Povjerenstva za upravljanje domenom .hr.

'U domenskom svijetu, pa tako i kod .hr domene, iznimno je važno da korisnici vode računa o podacima na domeni i zato pozivam sve da brinu o ažurnosti kontakt podataka na svojoj domeni, bez obzira ima li ona besplatni ili naplatni status, naglasila je Vanja Radojević, voditeljica Registra .hr domena, dodajući kako je cilj uvesti potpunu automatizaciju registracije, za što je preduvjet povezivanje sa svim nadležnim registrima.

Do 2012. godine administrativne i tehničke aktivnosti oko .hr domena u ime CARNET-a odrađivao je Sveučilišni računski centar Zagreb, a od 1. siječnja 2012. godine CARNET je preuzeo sve elemente upravljanja i administracije.

Uvedena je on-line registracija i ažuriranje besplatnih domena čime su se bitno ubrzali i pojednostavili procesi vezani za besplatne domene.

Posljednjim izmjenama Pravilnika o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom omogućena je registracija domena sastavljenih isključivo od brojki, domena s hrvatskim dijakritičkim znakovima (č, ć, ž, đ, š) te domena sastavljenih od jednog ili dva alfanumerička znaka.

Sve informacije o .hr domeni potražite na adresi www.domene.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!