MALI SU VELIKI

Ovako izgleda internetska karta svijeta

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 16.03.2016 12:07
  • Objavljeno 02.03.2017 u 03:16
Nominet karta domena

Nominet karta domena

Izvor: Screenshot / Autor: Nominet

Gleda li se po broju web stranica koje koriste nacionalne domene, svijet izgleda značajno drukčije. Bolje stojimo od Bosanaca i Srba, ali zaostajemo za Slovencima, Slovacima, Česima, Mađarima...

Britanski registar naziva domena Nominet napravio je zemljovid na kojem možete vidjeti kako izgleda svijet gleda li se broj web stranica napravljen na nacionalnim domenama.

Već na prvi pogled je jasno kako se prilično razlikuje od zemljopisnih karata te kako neki divovi ovdje i nisu tako veliki, dok su poneki patuljci narasli do titanskih razmjera.

Pogledajte, primjerice, koliku površinu zauzima otok .tk, koji predstavlja nacionalnu domenu Tokelaua, otoka s tek 1.400 stanovnika, koja ima 31 milijun registriracija.


Zašto ima toliko web stranica s tom domenom? Vjerojatno zato što je besplatna. Njome upravlja nizozemska tvrtka Freenom, koja novac od oglašavanja vraća stanovnicima otoka. Taj prihod odgovoran je za šestinu tokelaunskog BDP-a.

Naspram njih, Sjedinjene Države su s domenom .us male. Većina Amerikanaca - kao i puno nas diljem svijeta - preferiramo domenu .com, koja je dosad prikupila oko 123 milijuna registracija.

Popularnija je domena Velike Britanije .uk, koja je četvrta na svijetu po broju korisnika. Svakih 20 sekundi nastane novo web odredište s tom domenom. Zasad ih ima 10,6 milijuna.

Među divovima su Nijemci (.de), Brazilci (.br) i Kinezi (.cn). Od zemalja bivše Jugoslavije bez premca su Crnogorci s domenom .me, koja ima gotovo milijun registracija. Hrvatska ima nešto manje od deset posto tog broja. Bolje stojimo od Bosanaca i Srba te Bugara, ali i lošije od Slovenaca. Za Mađarima, Česima i Slovacima prilično zaostajemo.

Treba imati u vidu kako na mapi nisu prikazane web adrese koje na koriste latinicu. Zemlje koje koriste druga pisma morale su čekati do 2010. godine kako bi dobile web adrese na vlastitim jezicima.

Pogledajte kako izgleda svijet podijeljen po domenama: Nominet

Više:Mashable

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!