Hrvati i 3d printanje

Hrvati i 3D printer? Evo kako to izgleda u praksi

17.07.2017 u 07:51

Bionic
Reading

Kako biste u svojoj kući imati 3D printer, morate razmisliti o cijeni samog uređaja, cijeni materijala za printanje, ali i troškovima održavanja uređaja

Mogućnost reprodukcije fizičkih objekata je sve bliže, zahvaljujući 3D printanju. Koristi se u automobilskoj industriji, medicini, robotici i mnogim drugim znanstvenim područjima, no je li 3D printanje primamljivo malom čovjeku? Ovim ljudima je!

San svakog cosplayera

Upoznajte Sonju Batušić, cosplayericu koja je za svijet 3D printanja jako zahvalna.

Sonja se kostimira u razne likove iz filmova i igara, a najbitnija stvar kod njenih kostima su detalji. Zasad je radila malene figurice i pištolje, a rezultatima je itekako zadovoljna.

'Materijal je čvrst i lagan, a kada se doradi i pofarba izgleda kao original, zato sam se i odlučila za 3D printanje' objašnjava Sonja.

Iako cijene 3D printera padaju u Hrvatskoj, nije isto s cijenom materijala. Zato je Sonja tražila pomoć D3Stooges3D studija za 3D printanje.

'Od filamenata ponajprije koristimo PLA (plastika na bazi kukuruznog škroba i soje) jer je s njim najjednostavnije radit i eco friendly je', naglašavaju iz D3Stooges3D. Rade i s jednim čvršćim oblikom plastike, no on je ujedno, kako kažu, i puno štetniji. Posla imaju dosta, a nekad i previše, a tvrde kako znaju možda još dva studija za 3D print u Hrvatskoj.

Za po kući

Da 3D printeri ne moraju biti ogromne i kompleksne mašine, a to pokazuje i obitelj Šipušić koji zadnjih par mjeseci posjeduju Vertex Nano marke Velleman.

'Svoj Nano koristim najmanje jednom na tjedan te ga najviše koristim za eksperimentiranje, najčešće printanje običnih stvarčica i igračaka' komentira Silvio, najmlađi član obitelji. Uređaj su platili oko 2400 kuna, no nije došao unaprijed složen niti sa materijalima.

'Preporučam da se pažljivo pročitaju sva uputstva jer ćete si uštedjeti dosta vremena i poštedjeti živce' šali se Silvio. Kako ga on najviše koristi, najviše se i brine o njemu, ali kaže kako nije teško. Podlogu čisti acetonom, a ulje za finu mehaniku dodaje čeličnoj šipci. 'Zabavno je koristiti Vertex Nano, iako ga ne bih preporučio ako tražite instant rješenje za printanje raznih 3D objekata' zaključuje Silvio.

Prvi hrvatski 3D printer

Što se domaće proizvodnje tiče, tvrtka HGSpot još je 2014. godine izbacila prvi hrvatski 3D printer - Forcebook UltraPrint 3D, uređaja široke primjene koji se može koristiti uz pomoć, ali i bez računala. U razvoj uređaja teškog 11 kilograma uloženo je godinu i pol dana, a sva istraživanja, razvojne faze, testiranja, dizajn i kontrola kvalitete provedeni su u Hrvatskoj, dok je hardver uređaja proizveden u suradnji s kineskim partnerima. Koliko se uređaja, 'teških' 6999 kuna, u međuvremenu prodalo, iz HGSpota do objave teksta nismo doznali.