RASTUĆA PRIJETNJA

Hakeri su sve drskiji, a banke sve nesigurnije

13.12.2016 u 11:16

Bionic
Reading

Koristeći sve sofisticiranije taktike, računalni hakeri uspijevaju u napadima na globalni financijski transferni sustav i u krađi. Napadi i krađe su u porastu od veljače kada su s računa središnje banke Bangladeša uspjeli 'skinuti' 81 milijun dolara, upozorava SWIFT

SWIFT, organizacija zadužena za svjetsku mrežu financijskih transakcija između banaka i drugih financijskih institucija, pismom je upozorila banke na rastuću prijetnju za njihove sustave. Napadi i nove hakerske taktike rezultiraju kontinuiranom ranjivošću SWIFT-ove mreže, kojom se dnevno 'vrte' tisuće milijardi dolara.

'Prijetnja je stalna, prilagodljiva i sofisticirana - i nema namjeru prestati', stoji u pismu SWIFT-a odaslanom početkom studenog bankama koje su im klijenti.

Objava pruža nove dokaze da se SWIFT nalazi u riziku od napada vezanih uz računalnu sigurnost gotovo godinu dana od krađe financijskih sredstava s računa središnje banke Bangladeša pri Federal Reserve Bank u New Yorku.

Pljačka bez presedana prisilila je regulatore diljem svijeta na postrožavanje uvjeta bankovne sigurnosti. U globalnu istragu uključeni su FBI, Interpol i bangladeške vlasti.


Banke koje koriste SWIFT mrežu, što uključuje i središnje i komercijalne banke, bile su pogođene 'značajnim' brojem napada - osim bangaldeške krađe, a otprilike petina njih je rezultirala krađom sredstava, rekao je u razgovoru za Reuters voditelj SWIFT-ovog programa sigurnosti klijenata Stephen Gilderdale

Banke su sve češće metom sve maštovitijih hakerskih napada. Nedavno su se tako hakeri dokopali nemalog iznosa nakon što su uspjeli upasti u informatičke sustave banaka u više zemalja i, koristeći sigurnosni propust, natjerati bankomate na neovlaštene isplate. Slična je pljačka cyberlopovima donijela 1,4 milijarde jena u Japanu u prvoj polovici ove godine.

Ulaze i u domenu interneta stvari, a u značajnom porastu su i ucjene uz pomoć zlonamjernog softvera (ransomwarea).