NOVI NAČIN PLJAČKE

Bankomati 'pljuju' lovu zbog napada hakera

25.11.2016 u 08:35

Bionic
Reading

U kratkom razdoblju odigrao se veliki broj izdaleka koordiranih napada na bankomate. Hakiranje središnjih informatičkih sustava banaka za posljedicu je imalo neodobreno izdavanje novca istovremeno na više uređaja

Ruska tvrtka za računalnu sigurnost Group IB upozorila je kako se u kratkom razdoblju odigrao veliki broj izdaleka koordiranih napada na bankomate. Hakiranje središnjih informatičkih sustava banaka malverom za posljedicu je imalo neodobreno izdavanje novca istovremeno na više uređaja.

Sami uređaji pritom nisu fizički mijenjani, već su financijske mule spremno čekale ispred njih kako bi pokupile novac kad se pojavi. Moguće je kako su lopovi tako došli do 400 tisuća dolara odjednom. Zbog načina na koji je krađa izvedena bit će im teško ući u trag. Inače bi se pratio trag novca, ali u ovom slučaju to neće biti nimalo jednostavno.

Među pogođenim zemljama su Armenija, Estonija, Nizozemska, Poljska, Rusija, Španjolska i Velika Britanija. Slični su napadi zabilježeni u Rusiji 2013. godine. Nije objavljeno o kojim je bankama riječ.


U dva proizvođača bankomata, Diebold Nixdorfu i NCR-u, svjesni su prijetnje. Iz Europola su nedavno upozorili na porast malvera namijenjenog bankomatima, iako je skimming - postupak u kojem se koristi hardver za krađu podataka s kreditne kartice na samim uređajima - još uvijek rasprostranjeniji.

Više:BBC