DRSKA PLJAČKA

Hakeri u tri sata s bankomata pokrali 1,4 milijarde jena

25.05.2016 u 13:52

Bionic
Reading

Tijekom samo tri sata više od sto kriminalaca uspjelo je pokrasti 1,4 milijarde jena (gotovo 90 milijuna kuna) s oko 14.000 bankomata u malim trgovinama diljem Japana

Pljačka, koja je djelovala kao koordinirana akcija kriminalističke organizacije međunarodnih razmjera, izvedena je 15. svibnja, između pet i osam ujutro. Hakeri pljačkaši istovremeno su podigli novac u 16 japanskih prefektura.

Bankomate se obično pljačka tako što se na njih postavi uređaj koji krade podatke o kreditnoj kartici ili se za to koristi malver (kao i podaci pokradeni drugdje). U ovom slučaju za pljačku su korištene klonirane kreditne kartice temeljem podataka o računima u južnoafričkoj banci Standard.

Vjeruje se kako je oko sto osoba podiglo maksimalni dozvoljeni iznos (sto tisuća jena, nešto više od 6.200 kuna) sa svakog od 14.000 bankomata.


Istraga je u tijeku. Policija nastoji identificirati počinitelje po snimkama nadzornih kamera, a u suradnji s južnoafričkim vlastima pokušava doznati kako je došlo do curenja podataka o kreditnim karticama.

Pretpostavlja se kako su kriminalci ukrali ključne podatke o kreditnim karticama i pričekali pravi trenutak kako bi ih upotrijebili. Kako god, budite na oprezu pri korištenju bankomata. Ako vam se čini kako je utor za karticu oštećen ili sumnjiv na bilo koji način, nemojte koristiti taj bankomat i prijavite ga banci.

Više:Hacker News