SIGURNOSNE MJERE

Google zbog prijetnje koronavirusa privremeno zatvara sve urede u Kini

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 30.01.2020 12:55
  • Objavljeno 30.01.2020 u 12:55
Googleov ured u Pekingu

Googleov ured u Pekingu

Izvor: Profimedia / Autor: EyePress / AFP / Profimedia

Američki tehnološki div će zbog opasnosti zaraze zatvoriti svoje urede u Hong Kongu, centralnom dijelu Kine i Tajvanu

Google će zbog epidemije koronavirusa privremeno zatvoriti sve urede u Kini. Vijest o prekidu rada stiže iz The Vergea koji je u srijedu stupio u kontakt sa predstavnikom Googlea. Privremeno zatvaranje vrijedi za sve urede u centralnoj Kini, Hong Kongu i Tajvanu.

Uredi su trenutno zuatvoreni zbog produljenih novogodišnjih praznika. Riječ je o mjeri koju kineska vlada poduzima kako bi smanjila širenje virusa poticanjem građana da ostanu u kućama i izbjegavaju putovanje.

Glasnogovornik Googlea tvrdi da kompanija sukladno s nalozima kineske vlade zatvara urede do daljnjega te ograničava poslovna putovanja izvan Kine i Hong Konga. Ovaj potez označava još jedan pokušaj tehnološke industrije da smanji rizik vezan uz virus koji je navodno nastao u Wuhanu te uzrokovao minimalno 132 smrti i preko 6000 slučajeva zaraze. S obzirom da je tehnološka industija usko vezana s Kinom, zaposlenici tih kompanija redovito putuju u i van Kine, odnosno u tamošnje urede.

Premda Google u Kini ne pruža većinu svojih popularnih web usluga zbog tenzija s tamošnjim vlastima, kompanija tamo i dalje ima četiri službena ureda. Google također u Kinu dolazi zbog proizvodnje hardvera poput Pixela i Google Home zvučnika.

Ograničenje putovanja

Apple i Facebook su također ograničili broj putovanja prema i izvan Kine. Apple je također navodno zatvorio barem jedan dućan u Kini, pažljivo prati tjelesnu temperaturu zaposlenika i agresivno čisti dućane i uredske prostore.

Što se ostalih kompanija koje proizvode elektroniku ili vozila tiče, i one su počele ograničavati poslovna putovanja. Nadalje, United Airlines i American Airlines polako prekidaju veze između SAD-a i Kine, dijelom zbog smanjenja interesa za putovanjima. British Airways i Lufthansa su, primjerice, u potpunosti obustavili putovanja u Kinu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!