SVE ZA UDIO NA TRŽIŠTU

Google plaća milijarde Appleu kako bi ostao na iUređajima

16.08.2017 u 14:25

Bionic
Reading

Ako je za vjerovati brokerskoj i analitičkoj tvrtki Bernstein, Google će ove godine Appleu isplatiti tri milijarde dolara kako bi ostao zadani pretraživački engine na iUređajima

Prije samo nekoliko godina, iznos je za ove potrebe bio tri puta manji - kakvih milijardu dolara. Licencni troškovi Googlea čine veliki udio Appleovog profita u svijetu servisa. 

Appleovi uređaji pridonose kakvih 50 posto svih prihoda od pretraživanja za Google, izjavio je Bernsteinov analitičar A. M. Sacconaghi Jr. za CNBC.

'Sudski dokumenti govore kako je Google 2014. godine Appleu isplatio milijardu dolara, a procjenjujemo kako će ove godine iznos biti oko tri milijarde', rekao je Sacconaghi. 

Ovaj analitičar napominje i kako su sva Googleova plaćanja zapravo čisti profit za Apple, a čime oni imaju udio od kakvih pet posto u Appleovom ukupnom profitu za godinu. Sve ima svoje pozitivne i negativne strane - kao i bilo koji drugi poslovni pothvat. 

Tvrtka Bernstein smatra kako bi Google mogao jednostavno odlučiti ne plaćati licencne troškove ako u jednom trenutku spoznaju da je njihova tražilica dovoljno popularna. U prijevodu, ako u IT divu iz Mountain Viewa otkriju kako će korisnici neovisno o zadanoj tražilici na iUređajima svejedno početi koristiti Google tražilicu, nepotrebno je davati milijarde Cupertinu. U ovom trenutku, čini se da je za obje tvrtke riječ o win-win situaciji.