LEKCIJE ZA SVAKOGA

Elon Musk je zahvaljujući nizu nevjerojatnih promašaja postao jedan od najbogatijih ljudi

  • Autor: D. J.
  • Zadnja izmjena 12.08.2017 17:32
  • Objavljeno 12.08.2017 u 17:32
Elon Musk na forumu o startupima u Hong Kongu, 2016. godine

Elon Musk na forumu o startupima u Hong Kongu, 2016. godine

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Čelnika tvrtki Tesla i SpaceX mnogi danas poznaju kao Iron Mana stvarnog svijeta. Čini se kako realizira što god da zamisli, što je nevjerojatno! Pa...to i jest slučaj. Elon Musk svoju nevjerojatnu karijeru izgradio je od nule i uz značajan niz poslovnih i osobnih nesreća. Musk je zapravo pravi poslovni umjetnik, koji je itekako učio na svojim golemim greškama

Tko ne riskira - ne profitira

Ova stara uzrečica možda jest izlizana, no u slučaju Elona Muska, itekako stoji. Ovaj južnoafrički genijalac danas vrijedi preko 21 milijarde dolara (!), no lista njegovih promašaja velika je barem kao i lista uspjeha. Jasno, o promašajima se ne piše - no možda bi bilo zgodno u ovakvim slučajevima, čisto da veći dio populacije shvati kako se rizik itekako isplati. 

Naravno, Musk sam po sebi nije sastavio životopis promašaja - tko to uopće i radi? No, kad se njegova karijera stavi na papir, može se vidjeti mnogo više od čovjeka koji je zapravo unio revoluciju u čemu god da se okušao. Bilo da je riječ o eCommerceu (suosnivač je PayPala), automoto industriji (Tesla), istraživanju svemira (SpaceX) ili održivom razvoju (SolarCity), čini se kako Iron Manu nema kraja. 

Stvari su, naravno, mnogo složenije. 

Promašajima do zvijezda

Musk je istinski umjetnik promašaja. Kroz život je prošao mnogo toga, čak i ne računa li se teško djetinjstvo kad su ga maltretirali vršnjaci. U odrasloj dobi, praktički je istjeran s čelne pozicije prve tvrtke koju je osnovao. Prvi PayPalov proizvod koji je osmislio proglašen je jednom od 10 najgorih poslovnih ideja ikad. Bio je prisiljen napustiti i PayPal.

Kada je osnovao SpaceX, gotovo je potpuno bankrotirao nakon nekoliko prvih katastrofa pri lansiranju raketa. Gotovo je bankrotirao i Tesla motors prije nego je tvrtka počela uspješnije poslovati. Izgubio je nekoliko Facebookovih i NASA-inih satelita. 

Lista Muskovih promašaja je u najmanju ruku - eksplozivna, kako piše stranica KickResume, koja je i stvorila infografiku u nastavku: 

Životopis promašaja Elona Muska

Životopis promašaja Elona Muska

Izvor: Screenshot / Autor: KickResume

Legendarni promašaj s Netscapeom

Prije nego je postao svjetski poznat, Musk je tražio neku priliku za zaposlenjem. Prema priči Jima Hamerlyja, potpredsjednika tvrtke Netscape Communcations od 1995. do 2001. godine, Elon Musk se prijavio na jedno od brojnih novootvorenih mjesta Netscapea. Tvrtka je tada zapošljavala 50-tak inženjera mjesečno (!). Međutim, Muskov životopis je ostao zaboravljen - ili ga je netko izignorirao, ili se papir jednostavno izgubio. 

Kada nije dobio odgovor na prijavu za posao, odlučio je ući u hodnik Netscapea i uhvatiti nekoga 'za rogove'...no bio je presramežljiv. Niti je itko njega 'uhvatio za rukav', niti je to učinio on. Neko vrijeme je sjedio - i potom napustio hodnike Netscapea zauvijek.

INTERVIEW: Elon Musk founder of Tesla & SpaceX

Autor: Revision3

Nedovoljno dobar i za vlastitu tvrtku!

Životopis i kvalifikacije Elona Muska u mlađim danima bili su itekako fenomenalni. Na Sveučilištu u Pennsylvaniji studirao je fiziku, a imao je i poslovno obrazovanje s Whartona. Nakon promašaja s Netscapeom, osnovao je vlastitu tvrtku Zip2, softversku tvrtku koja je bila svojevrstan ekvivalent žutim stranicama 1990-tih. 

Stvari je počeo prodajom 'od vrata do vrata' u Silicijskoj dolini, a nakon što je našao investitore, Zip2 je iz servisa postao proizvod. Tu su nastupile nove nevolje - odbor tvrtke Muska nije vidio kao materijal za čelnu poziciju. Dobra strana priče je zapravo to da je prodajom tvrtke Compaqu Musk zaradio solidnih 22 milijuna dolara

Najgora poslovna ideja ikad?!

Ovaj servis za online plaćanje 1999. godine dospio je na listu 10 najgorih poslovnih ideja ikad. Nisu svi cijenili Muskovu viziju budućnosti - koja se pokazala točnom. Nakon prodaje tvrtke Zip2, Musk je polovinu profita odlučio uložiti u nove poslovne pothvate, od kojih je jedan bio i osnivanje PayPala

Kako su stvari ipak dobivale na popularnosti, tvrtka je postala toksični bazen, prepun tehničkih poteškoća i nesuglasica među zaposlenima. Stvari su eskalirale do te mjere da je odbor tvrtke i u ovom slučaju odlučio ukloniti Elona Muska s čelne pozicije. Informaciju o otpuštanju dobio je za vrijeme leta u Australiju, a glavni uzrok nesuglasja bio je to što je Musk preferirao Microsoftovu platformu (Windows) za PayPal, a ne Unix. 

Nakon prodaje PayPala 2002. godine, Musk si je u džep spremio 165 milijuna dolara. Čak i kada je radio promašaje, činilo se kako Musk ima ruke od zlata. 

Elon Musk

Izvor: Reuters / Autor: Rebecca Cook

'Odmor će vas ubiti'

Ovaj citat se možda čini kakvom nadobudnom stvari koju znaju reći poslovnjaci, no Musk ju je mislio u doslovnom smislu. Na jednom odmoru, nakon puta iz Brazila u matičnu Južnu Afriku, zarazio se cerebralnom malarijom, koja je mogla izazvati teška oštećenja mozga i smrt. 

Jedva je izvukao živu glavu i izjavio kako mu je to bila 'lekcija za uzimanje odmora - odmor će vas ubiti'.

Najgora godina života

Vlastitim priznanjem, 2008. godina bila je najgora u životu Elona Muska. Tvrtke koje je osnovao, Tesla i SpaceX, bile su na pragu bankrota - zajedno s njim. Problemi s obje tvrtke zapravo su trajali godinama, no situacija se u jednom trenutku činila bezizlaznom.

Prvi Tesla električni automobil bio je preskup za proizvodnju, a nije bilo niti dovoljno narudžbi da tvrtka izvuče ikakav profit. Na svakom koraku Tesla je pržila novac, a kojeg je bilo sve manje. Istovremeno je ugovor tvrtke SpaceX s NASA-om bio u velikim problemima jer su rakete sa satelitima - eksplodirale.

EEVblog #938 - Tesla Solar Roofs - Are They Viable?

Autor: EEVblog

Nije sve zlato, ali...

Iz većine hazarderskih poteza, Musk se izvukao više no uspješno. Međutim, sve njegove ideje nisu vrijedne zlata. Znanstvenici diljem svijeta nisu potpuno uvjereni u njegovu ideju superbrzog prijevoznog sredstva HyperLoop, a slično vrijedi i za solarne krovove te općenito učinkovitost obnovljive budućnosti vezane uz toksične baterije. 

Prema nekima, Musk je zapravo promašio u samoj srži svega za što ga se danas uzdiže. Poduzetnik Collins Logan primjerice piše da su najveći 'uspjesi' Elona Muska (Tesla, SpaceX i SolarCity) zapravo potpuno ovisni o vladinim subvencijama, lobiranju i poreznoj magiji. Smatra kako i ne čudi da je odbor PayPala uklonio Muska zbog želje da se koriste Windowsi umjesto Unixa. 'Potez je bio idiotski, kako s poslovne - tako i s tehničke strane.'

Međutim, sve ovo pada u zaborav s obzirom na prilike i trendove - danas. SpaceX je nikad uspješniji u lansiranjima, Tesla Motors bilježi rekordnu prodaju, a upitni ostaju tek drugi Muskovi snovi, uglavnom vezani uz održivost (solarni krovovi). Hoće li Musk dokazati suprotno u godinama koje slijede, ostaje za vidjeti. 

Sve i da njegovi budući poslovni poduhvati budu istinski promašaji, dosadašnja priča o njemu je itekako inspirirajući materijal. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!