UNOSNI UGOVOR

Google masno plaća Appleu pretragu u Safariju, iznosi su vrtoglavi

14.11.2023 u 13:51

Bionic
Reading

Riječ je o iznosu koji kompanija plaća povrh povlastica za poziciju glavnog sustava za pretraživanje u Safariju

Google Appleu navodno plaća 36 posto svih prihoda od oglasa koje generira kad god netko pretražuje Google koristeći Appleov preglednik Safari. Broj, koji je trebao ostati povjerljiv, otkrio je Kevin Murphy, profesor ekonomije na Sveučilištu u Chicag na suđenju Alphabetu, Googleovoj krovnoj tvrtki, pred Ministarstvom pravosuđa u Washingtonu, izvijestio je Bloomberg.

Te dvije najveće svjetske tehnološke kompanije posljednjih su nekoliko godina bile pod lupom antimonopolskog nadzora. Google je optužen da koristi svoje goleme resurse za održavanje tržišne dominacije plaćajući tvrtkama poput Applea - čiji iPhone, iPad i Mac uređaji zajedno imaju milijarde korisnika - da bude zadana tražilica na Safariju.

U 2021. Google je navodno platio Appleu 'oko 18 milijardi dolara' da bude zadana tražilica na Safariju, otkrilo je izvješće New York Timesa.

Prošlog su tjedna Google i Apple iznijeli primjedbe na objavljivanje detalja svog dogovora, primijetio je Bloomberg. Google je rekao da bi javno objavljivanje više detalja 'neopravdano potkopalo Googleov konkurentski položaj u odnosu na konkurente i druge strane'.

Nije jasno koliki prihod od oglasa Google ostvaruje od Safarija, ali može se pretpostaviti da bi 36 posto tog broja vjerojatno bili deseci milijardi dolara. U 2022. Googleov ukupni prihod iznosio je 279,8 milijardi dolara, a većina je došla od oglašavanja, izvještava Engadget. Google i Apple nisu komentirali izvješće.