NOVITETI

Google pokreće nove vršne domene .ing i .meme

02.11.2023 u 11:07

Bionic
Reading

Od 5. prosinca ove godine moći ćete zamijeniti svoje postojeće domene novima, kao što su .ing i .meme

Kako bi osvježio ponudu i povećao šanse za jedinstvene registracije, Google uvodi nekoliko novih internetskih domena. Ranije su tako, primjerice, ponudili .xyz, koja je nakratko postala popularna, da bi nakon toga potražnja za njom opala.

Sad ćemo imati priliku vidjeti hoće li slična sudbina snaći i domenu .ing.

Početne vršne domene bile su prethodno registrirane pri Googleu, ali registracija je od sad moguća i putem servisa GoDaddy, koji je Googleov službeni partner u ovom eksperimentu.

Kako pokrenuti domenu kao što je, primjerice, Book.ing?

Službena registracija domena počinje 5. prosinca 2023. godine. Da biste dobili željenu domenu sa sufiksom .ing, potražite ju na GoDaddyju. Pripremite se jer će biti skuplja od običnih domena.

Google traži dodatnu jednokratnu naknadu u sklopu svog programa ranog pristupa. Naknada će postupno biti smanjivana od 5. prosinca pa dalje, kada domene postanu javno dostupne za kupnju i prodaju.

Postoji još jedna začkoljica vezana uz registraciju. Čini se kako je postupak predregistracije podijeljen u dvije potkategorije - predregistracija i prioritetna predregistracija.

GoDaddy za sada ne jamči registraciju nijedne odabrane .ing domene, ali nudi veću šansu za preuzimanje domene uz plaćanje veće cijene. Također postoji devet faza kroz koje će nove domene trebati proći prije nego što postanu javno dostupne.

U Googleu pripremaju i domenu .meme, koja bi također trebala postati dostupnom od 5. prosinca, piše Mobile App Daily.