na razini EU-a

Postignut dogovor o direktivi o autorskim pravima

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 13.02.2019 22:39
  • Objavljeno 13.02.2019 u 22:39
Europska komisija - ilustracija

Europska komisija - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Krasnec

Predstavnici triju europskih institucija, Vijeća, Komisije i Parlamenta konačno su u srijedu navečer postigli suglanost oko novih pravila o autorskim pravima, koja bi trebala donijeti pravednije naknade kreatorima sadržaja na kojima velika sredstava zarađuje internetske platforme.

"Napokon smo dobili moderna pravila o autorskim pravima, što je veliki uspjeh za cijelu EU koji je odavno trebao biti postignut", izjavio je povjerenik za digitalno tržište Andrus Ansip.

Dogovor je postignut nakon trodnevnog razgovora u kojem sudjeluju predstavnici Vijeća, Komisije i Parlamenta. Sada preostaje da ga službeno potvrdi Vijeće EU-a i Europski parlament na plenarnoj sjednici prije europskih izbora krajem svibnja ove godine.

"Pregovori su bili teški, ali ono što je bitno na kraju je da imamo pravedan i uravnotežen rezultat koji je prikladan za digitalnu Europu: slobode i prava korisnika interneta bit će poboljšani, naši kreatori će biti bolje nagrađeni za svoj rad, a internetsko gospodarstvo će imati jasnija pravila za rad i uspjeh", dodao je Ansip.

Prijedlog direktive, koji je Komisija predstavila u rujnu 2016. godine, pokrenuo je jedan od najžešćih lobističkih ratova u povijesti Bruxellesa u kojem su snage odmjeravali na jednoj strani medijske kuće i umjetnička industrija, a na drugoj tehnodivovi i pobornici slobode interneta.

Velika bitka se vodila oko članaka 11 i 13 koji daju pravo medijskim izdavačima da monetiziraju svoje sadržaje na internetskim sajtovima poput Google Newsa, a također će moći lakše uočiti i pronalaziti kršenja autorskih prava na sajtovima poput YouTubea.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!