dodatna zaštita

Gmail uskoro uvodi jednu vrlo bitnu promjenu, a tiče se sigurnosti računa

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 07.05.2021 10:42
  • Objavljeno 07.05.2021 u 10:08
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Moritz Wolf / imageBROKER / Profimedia

Googleova usluga za elektroničku poštu uskoro će dvostupanjsku provjeru učiniti automatski aktivnom, čime se nada potaknuti sve korisnike da dodatno osiguraju svoje račune

Google poduzima vrlo ozbiljne korake prema dodatnom osiguravanju korisnilčkih računa: dvostupanjska provjera postat će automatski aktivna. Kompanija je u sklopu bloga objavila da će svi korisnici dobiti podsjetnik za ovu korisnu zaštitnu mjeru ako su njihovi računi 'prikladno konfigurirani'.

Nakon što se opcija aktivira, na smartfonu će dobiti podsjetnik za svaku prijavu pomoću kojeg će moći provjeriti je li posljednja prijava njihova ili hakerova, objašnjava Verge.

Ako standardna dvostupanjska provjera nije dovoljna, možete uvijek koristiti fizički sigurnosni ključ poput YubiKeyja ili Googleovog Titana. Podsjetimo, Google je 2019. također dodao opciju za Androide pomoću koje sam uređaj može postati ključem za račune, da bi nešto kasnije sigurnosnu mjeru proširio i na iPhone.

Googleov potez dio je inicijative pomoću koje kompanija u nedefiniranoj budućnosti planira 'maknuti lozinke'. Motivacija za ovaj potez dolazi iz zabrinjavajuće statistike - kompanija tvrdi da 66 posto Amerikanaca 'koristi istu lozinku na više različitih stranica, što njihove račune čini dodatno ranjivima'.