glasine se šire

Internet bruji: Hoće li novi iPhone ovako izgledati?

06.05.2021 u 10:46

Bionic
Reading

Premda je najnoviji iPhone još mjesecima od službenog datuma izlaska, internet već bruji glasinama o značajkama i tehnološkim trendovima koje će njegov izlazak nedvojbeno izazvati

iPhone je uređaj koji, voljeli ga ili ne, svake godine postavlja tehnološke trendove. Jedan od najpopularnijih smartfona na svijetu tako je pokrenuo trendove od velikog ekrana, preko izbacivanja priključka za slušalice, pa sve do nedavnog izbacivanja punjača iz kutije. Makar dio ovih značajki možda ne odzvanja dobro kod svih korisnika, Apple je oduvijek imao filozofiju da 'kompanija zna što je dobro za kupce', što im je donekle i pošlo za rukom.

Dolaskom iPhonea 13 postavlja se pitanje koliko će Apple slijediti tuđe trendove. Konkurencija već godinama koristi ekrane brzog osvježenja i senzore za otisak prsta smještene ispod zaslona, dok Apple još nije siguran u kojem smijeru planira ići.

Manji 'zubić'

Jedno što je sigurno je, doduše, da ćemo ove godine po prvi put nakon dugo vremena vidjeti smanjenje optičkog senzora na prednjem dijelu smartfona. 'Zubić' koji su prvo svi kritizirali, pa kopirali, pa reducirali na malu rupu u kutu zaslona vratit će se i kod iPhonea 13, no nekoliko izvora potvrdilo je da će ove godine biti manji. Premda nije riječ o ekstremnoj redukciji ili redizajnu, 'notch' će u modelu za 2021. vrlo vjerovatno stići u manjem izdanju, pruživši još par milimetara slobodnog prostora već prilično velikom ekranu. Manji izrez na vrhu ekrana ostvaren je zahvaljujući pomicanju slušalice na sam vrh okvira, što sugeriraju prvi prototipi, renderi uređaja i slike stakla za zaslone.

Zasloni

Kad smo već kod zaslona, stigle su prve informacije o dijagonalama iPhonea 13 i čini se da tu nema previše promjena. Ono što bi nas prema MacRumorsu moglo dočekati su ekrani s većom brzinom osvježenja. Insajderi najavljuju dolazak ekrana brzine do 120 Hz koji su, podsjećamo, navodno prošle godine bili 'preskočeni' zbog potrebe za razvojem učinkovitijih baterija. Sve ovo moglo bi doći na naplatu u obliku za nijansu debljeg i težeg iPhonea koji će pored 5G antene ove godine morati podržavati sve od novog procesora do energetski zahtjevnijeg zaslona.

Također se šuška o uvođenju Always-On prikaza, no te informacije nisu u cijelosti potvrđene.

  • +6
iPhone 12 Pro slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Kamere

Što se kamera tiče najveći napredak trebao bi doći za skuplje modele u vidu nadograđene ultra širokokutne kamere sa lećom od šest elemenata te poboljšanom aperturom f/1.8 koja bi trebala omogućiti bolje performanse u uvjetima slabog osvjetljenja. Također se priča o novom autofokusu.

Analitičar zaslona Ross Young uvjeren je da će svi iPhone uređaji u 2021 koristiti senzore za kameru koje je koristio iPhone 12 Max. Dizajn kamere će biti relativno sličan - stražnja kamera će biti 0.9 mm šira, dok bi kamere trebale biti malo manje izbočene.

Procesor

Za kraj, nešto predvidivo - Apple će i ove godine nadograditi iPhoneov procesor. Kompanija će u modele ugurati novi čip od 5 nm pod imenom A15. Proizvodit će ga TSMC, a od njega očekujemo povećane performanse i energetsku učinkovitost. Nažalost, više od toga trenutno nije poznato.