GOOGLE IPAK ODLUČIO

Gasi se neuspjela društvena mreža Google Plus

09.10.2018 u 12:06

Bionic
Reading

Razloga je puno, no najvažniji od njih je veliki sigurnosni propust. Proces gašenja trajat će deset mjeseci

Google je nakon nekoliko godina spore ali sigurne stagnacije ipak odlučio ugasiti Google+, svojevrstnu alternativu Facebooku. Procedura gašenja trajat će deset mjseci, a odluka o prekidu rada donesena je nakon otkrivenog sigurnosnog propusta koji je neželjenim strankama razotkrio podatke s korisničkih profila te je, na sreću, ispravljen još u veljači ove godine.

Seanse od pet sekundi

Korisnička statistika poznate i prilično nepopularne društvene mreže zbilja je porazna - preko devedeset posto korisnika Google+ servisa na mreži provodi kraće od pet sekundi, što znači da se radi o posjetiteljima koji su slučajno kliknuli na poveznicu. Kompanija unatoč nezavidnim rezultatima pokušaja kopiranja druge društvene mreže i dalje planira nastaviti pružati uslugu koja, citiramo, služi kao 'sigurna korporativna drušvena mreža'.

Stiže sigurniji Gmail

Pored najave gašenja Googlea+ koje će trajati deset mjeseci, Google je odlučio promijeniti i postavke privatnosti za svoje druge usluge. Novi API ograničit će pristup korisničkim podacima na Android uređajima, kao i njihovim Gmail adresama, s time da developer nikad neće dobiti pristup podacima o interakciji, uključujući pozivima i porukama.

Što se promjena samog Gmaila, korisnička verzija klijenta proći će kroz nekoliko preinaka. Ona će imati daleko ograničeniji pristup korisničkim podacima putem vanjskih aplikacija. Prioritet i mogućnost pristupa imat će samo aplikacije koje poboljšavaju funkcionalnost samog korisničkog iskustva. Svatko tko će raditi aplikacije za hendlanje vašim porukama morat će proći kroz rigoroznu kontrolu koja, pretpostavljamo, treba uliti dodatnu dozu povjerenja svim postojećim korisnicima ove globalno popularne usluge.

TEHNO SAVJETI

Pobrojali smo nekoliko trikova za Google Maps koje vjerojatno ne znate

Pogledaj galeriju

Rad na imidžu

Google očigledno nastoji poboljšati javni imidž nakon što je Wall Street Journal objavio članak u kojem osuđuje tehnološku firmu zbog uigrane prakse vanjskih aplikacija koje pristupaju korisnikovoj elektroničkoj pošti. Kompanija je ove godine, podsjetimo, potvrdila da neće kopati po našim mailovima kako bi ih koristila za ciljane oglase, što je zbilja pohvalna gesta, makar je više nego jasno da svoju praksu sakupljanja informacija može nesmetano nastaviti putem YouTubea i Google pretrage.

Više informacija o gašenju usluge Google+ i nadolazećim Gmail značajkama možete pronaći u sklopu službenog Google bloga.