SPOR OKO CERTIFIKATA

Stiže Chrome 70, moglo bi biti problema na pojedinim web odredištima

09.10.2018 u 10:29

Bionic
Reading

Zbog korištenja starih sigunosnih certifikata na tisuće web odredišta moglo bi prestati funkcionirati ispravno 16. listopada kad će svjetlo dana ugledati novo izdanje Googleovog web preglednika, Chrome 70

Korisnicima web preglednika Chrome 70 koji će nakon 16. listopada posjetiti web odredišta koja koriste Symantecove sigurnosne certifikate izdane prije lipnja 2016. godine Google će prikazati upozorenje.

O čemu se radi? Prije nešto više od godinu dana u Googleu su otkrili kako su u Symantecu izdavali sigurnosne certifikate na neodgovarajući način. Upozorili su tu tvrtku za računalnu sigurnost kako će ukinuti podršku za sporna izdanja certifikata.

TEHNO SAVJETI

Pobrojali smo nekoliko trikova za Google Maps koje vjerojatno ne znate

Pogledaj galeriju

Sad će to upozorenje provesti u djelo. Chrome 70 neće te certifikate prepoznavati kao sigurne.

Razvojni programeri imali su više od godinu dana kako bi pripremili web odredišta za ovu promjenu. Istraživač Scott Helme pronašao je više od tisuću web odredišta među milijun najposjećenijih prema rang-listi Alexe koja bi se mogla naći u problemima po objavljivanju novog izdanja Chromea. Među njima su i nekoliko državnih web odrediša u Indiji i Izraelu.

Osim Symantecovih, sporni su i sigurnosni certifikati koje su prije lipnja 2016. izdale tvrtke Thawte, VeriSign, Equifax, GeoTrust i RapidSSL. Web odredišta koja ih koriste dobit će isti tretman kao i ona koja koriste Symantecove certifikate.

Podsjetimo, Chrome 70 bi između ostalog bi trebao u potpunosti ukloniti www iz teksta web adresa (iako je to izazvalo pobunu među korisnicima), a u Googleu razmišljaju i o uklanjanju web adresa u potpunosti, iako još nisu naznačili što bi ih zamijenilo.

Među novim značajkama Googleovog web preglednika također će biti i prepoznavanje obilka te mogućnost skeniranja barkodova, kao i podrške za Web Authentication i Web Bluetooth za Windows 10, a povući će i kontroverznu značajku koja je prisilno ulogirala korisnike u Chrome, piše Digital Trends.