PORTAL I PORTAL+

Facebook ima nove zvučnike, hoće li nas njima špijunirati?

09.10.2018 u 11:39

Bionic
Reading

Facebook je predstavio svoje prve gadgete ikad, liniju zvučnika kojima možete upravljati glasom, a imaju i zaslone osjetljive na dodir pomoću kojih možete brbljati putem videa sa članovima obitelji i prijateljima

Manje izdanje Facebookovog zvučnika Portal ima zaslon dijagonale 10 inča (25,4 centimetra), dok je u veći Portal+ ugrađen zaslon dijagonale 15 inča (38,1 cm). Aktivirat ćete ih ako naglas kažete 'Hey Portal', ali ćete za zahtjevnije zadaće trebati reći 'Alexa'.

Podržavaju video razgovore sa do šest sudionika i zasad ne mogu zvati telefonske brojeve, već koriste mobilnu ili web aplikaciju Facebook Messenger. Cijena početnog modela je 200 američkih dolara.

ČUVAJTE SE SPOOFINGA

Kako prevaranti lažiraju e-poštu: Ovo trebate znati

Pogledaj galeriju

Čini se kako nije moglo proći bez kontroverzi vezanih uz zaštitu privatnosti i korisničkih podaraka. Kritičati novu Facebookovu igračku nazivaju uređajem za prisluškivanje u stilu Big Brothera.

Osim što prikupljaju podatke o glasovnim zapovijedima, koristeći softver s umjetnom inteligencijom kakav je i u Amazonovim zvučnicima Alexa, Portal i Portal+ opremljeni su kamerama koje vas mogu pratiti po prostoriji i pojačati zvuk vašeg glasa dok pričate.

U Facebooku kažu kako će im dodati i poklopac kako bismo mogli prekriti kamere dok ih ne želimo koristiti, a moguće je i deaktivirati mikrofon pritiskom na dugme. Značajka za praćenje navodno služi samo za namještanje kadra i kako bi se mogli kretati dok razgovaramo. Uz to, obrada glasovnih zapovijedi trebala bi biti obavljana lokalno, ne u Facebookovim podatkovnim centrima.

Sa zvučnicima Portal i Portal+ Facebook ulazi na tržište kojim trenutno dominiraju Amazon (Alexa) i Google (Home). Razvijani su nešto manje od dvije godine i prvi su uradak odjela za hardver Building 8.

Suosnivač i glavni izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg tijekom proljeća ove godine odgodio je njihovo predstavljanje za skoro šest mjeseci nakon što je izbila afera s tvrtkom Cambridge Analytica.