NA KRILIMA ANDROIDA 12

[FOTO] Nov čip, nov dizajn kamere i velik zaslon: Google je službeno najavio Pixel 6

06.08.2021 u 10:58

Bionic
Reading

U središtu pažnje nalaze se dva modela - Pixel 6 i Pixel 6 Pro koje pokreće najnoviji Googleov čipset Tensor SoC. Može li amerčki tehnološki div novim uređajem uzdrmati tržište pametnih telefona?

Google je službeno najavio Pixel 6 i Pixel 6 Pro nekoliko mjeseci prije službenog lansiranja uređaja u drugom dijelu ove godine. Riječ je o vrlo neobičnom promotivnom potezu, s obzirom da kompanija nikad do sad nije radila 'najave' pametnih telefona mjesec ili dva prije službenog izlaska.

Google je kao dio najave predstavio niz detalja vezanih uz Pixel 6, uključujući i čip Tensor SoC. Google je također malo pričao o Pixelu 6 i Pixelu 6 Pro, spomenuvši veličinu zaslona i konfiguraciju kamera.

Tehnološke specifikacije

Oba nadolazeća Pixela bit će, u osnovi, flagship uređaji. Za razliku od prošla dva Pixela, serija 6 dolazi sa premijskom konstrukcijom koja će, očekivano, imati adekvatnu cijenu. Prototipi kojih se domogao Verge imali su stakleno kućište obrubljeno aluminijem.

Google je u sklopu službene objave na blogu Keyword napisao da će Pixel 6 Pro imati 6.7 inčni zaslon QHD+ rezolucije i brzine osvježenja od 120 Hz. Telefon će na stražnjem dijelu imati trostruku kameru koja uključuje telefoto objektiv sa četverostrukim zumom. Priča se i potpuno novom senzoru za glavnu kameru koji može upiti 150 posto više svjetla te je uparen sa ultra-širokokutnom kamerom.

Manji Pixel 6 doći će sa 6.4 inčnim FHD+ zaslonom brzine osvježenja od 90 Hz. Za razliku od Proa, 'običan' Pixel 6 imatr će ravni zaslon te će doći sa dvostrukom pozadinskom kamericom sastavljenom od primarnog i ultra-širokokutnog senzora. Objektiv za četverostruko optičko uvećanje bit će rezerviran samo za Pro model. Pixel 6 Pro doći će sa okvirom od ispoliranog aluminija, dok će jeftiniji Pixel 6 imati okvir s mat aluminijskim finišem. Oba uređaja će, piše Makeuseof, doći sa skenerom otiska prsta skrivenim ispod zaslona.

Dizajnerski detalj koji ističe novi Pixel 6 bit će izbočina za kameru koja se proteže preko stražnjeg dijela smartfona, a bit će istaknuta tankim metalnim rubom koji će ju štititi od manjih mehaničkih oštećenja.

Tensor SoC

Google će po prvi put u povijesti Pixela za uređaje koristiti specijalni SoC čipset koji će kompaniji, po uzoru na Apple, pružiti bolju mogućnost optimizacije performansi i softvera, pruživši vlasnicima uređaja glatko i brzo iskustvo. Usporedbe radi, skoro svi drugi Androidi koriste čipove iz Qualcomma i Mediateka, dok Samsung za svoje uređaje ponekad koristi Exynos.

Googleov specijalno dizajniran Tensor SoC napravljen je isključivo za Pixele te će biti ugrađen u Pixel 6 i Pixel 6 Pro. SoC je dizajniran sa fokusom na umjetnu inteligenciju i strojno učenje. Kompanija je promijenila mnoge elemente nadolazećih događaja kako bi akomodirala novi čip, uključujući sustav kamere i prepoznavanja govora.

Google je, među ostalim, rekao da njihov Pixel 6 ima 'najveći broj razina hardverske zaštite na tržištu'.

Za kraj, spomenuo se i okvirni datum izlaska. Pixel 6 i Pixel 6 Pro izaći će 'ove jeseni' i pokretat će ih Android 12.