PARKOUR

[VIDEO] Boston Dynamics demonstrirao usavršenog robota Atlasa, naučili su ga i novim trikovima

18.08.2021 u 13:21

Bionic
Reading

U najnovijem promotivnom videu poznatog proizvođača robota možemo vidjeti već prilično impresivnu verziju dvonogog Atlasa koji, stjecajem okolnosti, može napraviti salto unazad i kretati se složenim površinama

Boston Dynamics objavio je dva videa s robotom Atlasom u glavnoj ulozi. Prvi je prepoznatljiva demonstracija Boston Dynamicsa u kojoj se vide dva Atlasa kako izvode prilično impresivnu akrobatsku točku. Skaču, rade salta i vješto se kreću neravnim terenom.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Boston Dynamics

Naravno, riječ je o vješto izvedenoj koreografiji koja, premda možda ne reflektira ideju o robotima koji su brzi i pametni, dokazuje koliko su senzori i motorika ovih strojeva uspjeli napredovati. Upravo zbog toga je BD u nekoliko navrata došao na nož kritičarima koji tvrde da videa zapravo impliciraju nešto što nije istina - a to je da roboti 'razmišljaju' i reagiraju kao ljudi.

Atlas je, riječima njegovih tvoraca, znanstveni projekt - stroj koji inženjerima u kompaniji omogućava izradu boljih sustava kontrole i percepcije.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Boston Dynamics

Najnoviji napredak koji je kompanija demonstrirala tiče se robotova sustava vida koji, u slučaju rutine, može u pravom vremenu kalkulirati korekcije kretanja, kao što se i vidi na osnovi nekoliko trenutaka u kojima je Atlas 'nesiguran' oko skoka, objašnjava Verge.