KONFERENCIJA

Fondovima EU do informacijske sigurnosti

15.12.2016 u 15:08

Bionic
Reading

Prva konferecija Secure Croatia: Zaštita virtualnih organizacija održana je u međunarodne neprofitne udruge (ISC)² i Hrvatske gospodarske komore

Prva konferecija Secure Croatia: Zaštita virtualnih organizacija održana je u hotelu Sheraton Zagreb u organizaciji međunarodne neprofitne udruge stručnjaka za sigurnost informacijskih sustava International Information System Security Certification Consortium (ISC)² i Hrvatske gospodarske komore.

Događanje je bilo dijelom konferencija o informacijskoj sigurnosti koje (ISC) organizira u svim većim gradovima regije koja pokriva Europu, Bliski istok i Afriku.

'Konferencija nastoji približiti aktualnosti koje se događaju u svijetu u području informacijske sigurnosti, zakonsku regulativu u EU i informacije o novim načinima ugroze informacijske sigurnosti.


Pritom je važna uloga gospodarstva koje raspolaže poslovnim i javnim informacijama, njegove obveze te mogućnosti za razvijanje poslovnih rješenja', istaknuo je voditelj Odjela za tehnološki razvoj i IT HGK Emil Perić, dodajući da su važne i prilike koje se gospodarstvu pružaju za dobivanje financijskih sredstava iz fondova EU.

Perić je istaknuo i aktivnosti HGK te izradu brošure o financijskoj sigurnosti. 'Gospodarstvu će pomoći u stjecanju uvida u to što je dosad učinjeno, što treba još poduzeti, ali i u stjecanju uvida u druge alate radi olakšavanja vlastite samoprocjene', ustvrdio je.

Generalni direktor (ISC)² za područje regije Europe, Bliskog istoka i Afrike Adrian Davis predstavio je tu organizaciju koja diljem svijeta okuplja više od 120 tisuća članova.

'Nastojimo uspostaviti platforme gdje će stručnjaci za informacijsku sigurnost moći učiti jedni od drugih i dijeliti svoja iskustva u svijetu u kojemu se opasnosti za organizacije ubrzano mijenjaju', istaknuo je Davis.

Viši savjetnik u Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost Hrvatske i predstavnik Hrvatske u nekoliko odbora EU i NATO-a Vinko Kuculo govorio je o Nacionalnoj strategiji kibernetičke sigurnosti, a riječi je bilo i o tome kako tvrtke izlaze na kraj sa zadovoljavanjem nove Opće uredbe EU o zaštiti podataka (rok je za usklađivanje svibanj 2018.), kako koristiti strojno učenje za kibernetičku obranu te koje taktike upotrijebiti za povećanje svijesti o sigurnosti i strateškim pitanjima za virtualne organizacije.