POD PRITISKOM

Facebook ugasio kategoriju ciljanih oglasa posvećenih pseudoznanosti

24.04.2020 u 14:28

Bionic
Reading

Nije poznato o kolikom se broju spornih oglasa radi, ali je u kategoriji zainteresiranih za pseudoznanost bilo 78 milijuna korisnika

Nakon što je na web odredištu Markup objavljeno po njih nepovoljno izvješće, iz Facebooka je uklonjena kategorija ciljanih oglasa namijenjenih ljudima zainteresiranim za pseudoznanost.

U Markupu su otkrili kako u toj kategoriji ima 78 milijuna korisnika, i to u trenutku kad se Facebook bori s optužbama kako služi za širenje teorija zavjere, tvrdeći kako su se obračunali s oglašivačima koji pokušavaju zlorabiti širenje dezinformacija tijekom pandemije koronavirusa.

Nije poznato o kolikom se broju spornih oglasa radi. Markupov novinar uvršten je među zainteresirane za pseudoznanost nakon što mu je prikazan oglas za pletenu kapu koja blokira radijaciju.

Norveška koronavirus Izvor: EPA / Autor: Lise Aserud

Zasad nije jasno kako su u Facebooku došli do zaključka kako bi ga to moglo zanimati, ali pretpostavlja se kako je to zbog toga što je istraživao teorije zavjere vezane uz COVID-19 i načine na koje se šire.

Ali, podjednako je moguće kako su u pitanju bila njegova prethodna novinarska istraživanja, kao i to što je u nekom trenutku posjetio neko web odredište pseudoznanstvenog sadržaja.

U ranije objavljenom izvješću Consumer Reports naveo je kako je bilo trivijalno jednostavno pridobiti Facebook na odobravanje lažnih oglasa u kojima su bile dezinformacije o koronavirusu. Uključujući i oglas u kojem se savjetuje konzumacija malih dnevnih doza izbjeljivača.

Zbog jedne od neutemeljenih teorija zavjere, koja povezuje pandemiju koronavirusa s mrežama 5G, uništen je ili oštećen nemali broj baznih postaja i tornjeva u više europskih država. Kod nas se oglasila regulatorna agencija HAKOM kako bi demantirala takva naklapanja. Ali, u ulozi žrtvenog jarca našli su se i brojni drugi, uključujući i milijardera Billa Gatesa.

Slične kategorije bile su otkrivene još krajem 2016. godine, ciljajući ljude zainteresirane za 'novi svjetski poredak', 'chemtrails' i kontroverze oko cjepiva. One su u međuvremenu uklonjene, ali je pseudoznanost ostala aktivna sve dosad.

Uz to, u Markupu su otkrili barem 67 skupina čiji nazivi izravno upućuju na to da su posvećene širenju teorija zavjera o koronavirusu, piše Gizmodo.