(ne)uspjeh mete

Facebook po prvi put ima dvije milijarde korisnika, a metaverzum i dalje bilježi same gubitke

02.02.2023 u 09:44

Bionic
Reading

Društvene mreža Facebook dalje raste iako je Mark Zuckerberg nedavno bio primoran napraviti značajne rezove. Facebook sad po prvi put ima dvije milijarde aktivnih korisnika dnevno

Društvena mreža Facebook u zadnjem tromjesečju prošle godine privukla je novih 16 milijuna korisnika te ih je sada ukupno dvije milijarde. Iako to nije prva digitalna platforma u vlasništvu Mete koja je dosegnula dvije milijarde korisnika dnevno (Whatsappu je to uspjelo nedavno), ova brojka pokazuje da najveći izvor zarade od oglašavanja tvrtke Meta i dalje raste. Zuckerberg je koncem prošle godine najavio restrukturiranje tvrtke 2023. godine, te je shodno tim podijeljeno više od 11.000 otkaza.

I dok su se na razini cijele prošle godine smanjili prihodi tvrtke Meta, kompanija je u zadnjem tromjesečju okrenula 32,2, milijarde dolara, što je više nego što se očekivalo. Ipak u usporedbi sa zadnjim tromjesečjem u 2021., prihodi su pali za četiri post, piše Engadget.

Zuckerberg je najavio da će ova godina biti 'godina učinkovitosti' te se očekuju dodatni rezovi, a naglasak tvrtke bit će na razvijanju generativne umjetne inteligencije, odnosne AI-ja koji kreira sadržaj. Sada Meta na tom polju želi postati tržišni lider.

Meta i dalje gubi goleme količine novca na metaverzumu. Zuckerbergove ambicije da virtualnu stvarnost proširi na sve pore društva nisu baš pale na plodno tlo, pa su se ostali dioničari pobunili zbog ogromnih ulaganja u Zuckerbergovu viziju svijeta koja trenutačno donosi samo gubitke. Reality Labs, odjel koji nadzire njegove projekte za metaverzum izgubio je 4,3 milijarde dolara u zadnjem kvartalu prošle godine, a na razini cijele godine 14 milijardi dolara. Iz tvrtke očekuju da će ove godine gubici biti još veći, ali da će se nastaviti ulagati u ovo područje jer vide njegov velik potencijal za budućnost.