NOVI ISKORACI

Evo što sve Srce planira za ovu godinu

28.01.2016 u 14:30

Bionic
Reading

Za svaku od 60 usluga koje Srce nudi tijekom ove godine - u kojoj će obilježiti 45.godina postojanja - planirani su nove iskoraci

Ravnatelj Sveučilišnog računskog centra (Srca) Zoran Bekić predstavio je planove te institucije za 2016. godinu.

Sveučilišni računski centar 29. travnja ove godine obilježit će 45 godina rada, kao i godišnjice nekih 'mlađih' sustava Srca, poput AAI@EduHr (Autorizacijska i autentikacijska infrastruktura sustava znanosti i visokog obrazovanja Republike Hrvatske) i Hrčka - portala hrvatskih znanstvenih časopisa u otvorenom pristupu.

Za svaku od 60 usluga koje Srce nudi tijekom ove godine planirani su nove iskoraci, poput primjerice uspostave jedinstvenog nacionalnog sustava evidencija u visokom obrazovanju. Studenti bi trebali dobiti novu web verziju aplikacije Restoran s mogućnošću aktivacije opcije 'Brza blagajna“', kako bi što manje vremena gubili u studentskim menzama.


Uz puštanje u produkcijski rad Informacijskog sustava Registra Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (ISRHKO), jedan od značajnih iskoraka u ovoj godini je i povezivanje ISRHKO s portalom Europskog klasifikacijskog okvira.

U Srcu žele i početi izgradnju nacionalnog informacijskog sustava znanosti (CroRIS) te nastaviti razvoj važnih usluga kao što CRO NGI - Hrvatska nacionalna grid infrastruktura, računalni klaster Isabella i cloud usluge Srca (VPS i VCL - virtualni poslužitelji i laboratoriji) ili usluge iz palete SrceApps - MojOblak, LimeSurvey, Foodle, eduAdresar i slično).

'Jedan od najvažnijih projekata bit će nastavak rada na pripremi strateškog projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO), vrijednog 26 milijuna eura', rekao je zamjenik ravnatelja Srca Ivan Marić

Srce planira i dalje raditi na cjelovitom iskorištavanju mogućnosti novouspostavljene sekundarne lokacije Srca na Borongaju za unapređenje pouzdanosti rada sustava u svojoj nadležnosti.


Značajno mjesto zauzimaju usluge koje su vezane uz obrazovanje i osposobljavanje za primjenu modernih tehnologija (tečajevi Srca, obrazovni programi za IT stručnjake i slično), ali i one koje su vezane uz poticanje i omogućavanje učinkovite i kvalitetne primjene novih tehnologija u obrazovnom procesu (Centar za e-učenje, sustavi za e-učenje, posebno sustav Merlin, e-portfolio sustav i sustav za webinare).

U svojim aktivnostima Srce nastavlja provoditi svoju institucijsku politiku otvorenog pristupa, stavljajući na raspolaganje u otvorenom pristupu sve svoje rezultate.

Planiraju proširenje funkcionalnosti i podatkovne raznolikosti sustava Dabar (Digitalni akademski arhivi i repozitoriji ), kao i sustava Hrčak i Ara te širenje Kataloga e-kolegija u sustavu visokog obrazovanja u Hrvatskoj.

Srce će se, sudjelujući u europskim projektima i/ili prateći ishode tih projekata, nastaviti brinuti da komponente hrvatske einfrastrukture koje su u nadležnosti Srca budu dobro povezane s europskim i svjetskim istraživačkim i obrazovnim prostorom.

'Podsjećam da je plan rada pripreman u razdoblju kada okviri financiranja Srca iz Državnog proračuna za 2016. godinu još nisu definirani (za sada je donesen samo privremeni proračun), pa realizacija planova u mnogome ovise od konačnog izgleda proračuna za 2016. godinu.

Stalni izazov za Srce je i ograničeni broj zaposlenih unatoč stalnom rastu broja usluga, njihovog opsega i novih očekivanja korisnika, ali i pronalaženje i zadržavanje kvalitetnih zaposlenika i suradnika u uvjetima visoke konkurentnosti i nedostatka ljudi na IT tržištu rada“, dodao je ravnatelj Bekić.