TRAGOM PRETHODNIKA

Novi Fairphone je - modularan i etičan

21.06.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Još 2010. godine osnovana je incijativa 'Fairphone', koja je razvoj svog prvog pametnog telefona htjela ostvariti na što je moguće 'čišći' način proizvodnje. Uređaj sastavljen iz etički 'čistih i transparentnih' izvora, koji bi što manje zagadili okoliš ili negativno utjecali na društvo, dobio je i drugu generaciju

Dok je prvi uređaj bio osrednjih tehničkih karakteristika (Android 4.2, dijagonale 4.3 inča uz qHD razlučivost, pogonjen MediaTek MTK6589 čipsetom) i prodan u 60-tak tisuća primjeraka, novi model pored etičnosti trebao bi ponuditi i modularnost komponenti.

Fairphone 2 bi se na tržištu trebao pojaviti u drugom dijelu godine, a što se 'iznutrica' tiče, stižu brojna 'pojačanja'. Sad će već biti riječ o Android Lollipop modelu, s 4G LTE podrškom, Qualcomm Snapdragon 801 čipom, 2GB radne memorije i 5-inčnim FullHD zaslonom kojeg štiti Gorilla Glass 3 sloj.


Primjera radi, modularnost osigurava da se zamjena zaslona ovog uređaja izvede u svega par poteza, a Fairphone navodi kako im je cilj time osigurati i duže trajanje uređaja. U njemu će biti moguće izmijeniti još i glavni čip, mikrofon, kamerice i još toga:

Dodatne komponente i mogućnosti imaju i svoju cijenu pa će novi model biti dvjestotinjak eura skuplji od prethodnika. Na jesen bi Fairphone trebao biti dostupan u Europi za 525 eura.

Via TNW