DOMINIRAJU DVIJE TVRTKE

Objavljen popis najprodavanijih mobitela u prvoj polovici 2023.

29.08.2023 u 10:20

Bionic
Reading

U prvih šest mjeseci 2023. godine najprodavaniji pametni telefon na svijetu je iPhone 14 Pro Max. U tom je razdoblju prodano 26,5 milijuna komada tog modela, prema informacijama analitičke kompanije Omdia, koja je objavila popis 10 najboljih u ovom kvartalu. iPhone 14 Pro Max najskuplji je model u seriji 14, koju je Apple izbacio prošlog rujna, a cijena mu se kreće od 1099 do 1599 dolara

Na drugom mjestu je iPhone 14 Pro, drugi najskuplji model u seriji 14, čija se cijena kreće od 999 do 1499 dolara, s prodajom od 21 milijun komada. Model s trećom najvećom isporukom bio je iPhone 14, navodi Omdia, a prodano je 16,5 milijuna komada.

Četvrto mjesto zauzeo je iPhone 13 s 15,5 milijuna prodanih komada, a što se Appleovih modela na popisu tiče, zauzeli su i 10. mjesto, na kojem se nalazi iPhone 11 s gotovo sedam milijuna prodanih komada.

Pet Appleovih modela našlo se u prvih 10, a Samsungovi pametni telefoni zauzeli su preostalih pet. Među Samsungovim modelima najveću isporuku bilježi Galaxy A14 te je zauzeo peto mjesto (12,4 milijuna).

Samsungov premium model, Galaxy S23 Ultra, zadržao je šesto mjesto s 9,6 milijuna prodanih komada. Galaxy A14 5G, A54 5G i A34 5G su na sedmom, osmom i devetom mjestu.

Globalno tržište pametnih telefona bilježi negativan rast jer se tržište srednje i niže klase smanjuje zbog gospodarske recesije i širenja tržišta rabljenih pametnih telefona. S druge strane, tržište premium pametnih telefona u stalnom je porastu jer je potražnja za zamjenama za Appleove premium modele i dalje solidna.

Omdia očekuje da će globalna isporuka pametnih telefona opet pasti ove godine. Konkretno, 'očekuje se da će se pad na tržištu uređaja srednje i niske kategorije nastaviti u drugoj polovici ove godine'. Očekuju istovremeno povećanu potražnju za premium modelima, a to se najbolje ogleda u lansiranju nove serije iPhonea - 15.

'Appleove isporuke Pro i Pro Maxa povećat će se zbog solidne potražnje za premium modelima, no ukupne će isporuke iPhonea ove godine biti slične prošlogodišnjim ili će se blago smanjiti zbog slabe potražnje za standardnim i plus modelima', rekao je Jusy Hong, viši voditelj istraživanja u Omdiji.