LOŠE PROGNOZE

Tržište smartfona je u padu, Apple bi mogao profitirati

18.08.2023 u 09:35

Bionic
Reading

Iako se očekuje pad broja isporučenih pametnih telefona na globalnoj razini, to ne vrijedi i za diva iz Cupertina

Globalne isporuke pametnih telefona ove bi godine mogle pasti na najnižu razinu u zadnjih deset godina, prema izvješću tvrtke Counterpoint Research.

U toj tvrtci očekuju pad isporuka na globalnoj razini za šest posto u odnosu na 2022. godinu, odnosno na 1,15 milijardi uređaja.

Za to će u najvećoj mjeri biti odgovoran pad potražnje u Aziji, ponajprije u Kini, uslijed izostanka očekivanog gospodarskog oporavka.

Kupnja pametnih telefona u Kini, koja je na svom vrhuncu iznosila prosječno 450 milijuna uređaja godišnje, smanjila se na 270 milijuna godišnje.

Druga velika regija koja tržište smartfona vuče prema dolje je Sjeverna Amerika, gdje je oporavak također usporen usprkos snižavanju stopa inflacije i boljoj situaciji na tržištu rada.

Potražnja za luksuznim uređajima i dalje je prilično dobra, pa bi Apple mogao preuzeti vodeću poziciju po broju isporučenih uređaja nakon što u rujnu predstavi iPhone 15.

Do toga bi moglo doći usprkos tome što bi broj mobitela koje će isporučiti mogao biti tek marginalno veći u odnosu na prethodnu godinu.

Povećana potražnja za Appelovim uređajima očekuje se u Kini, Indiji i drugim azijskim državama, gdje ima više kupaca spremnih platiti višu cijenu, piše CNBC.