PREGLED GODINE

Evo koji su tehno događaji obilježili Hrvatsku 2016!

31.12.2016 u 09:27

Bionic
Reading

Prošla godina bila je u znaku velike pljuske domaćem informatičkom sektoru, za ovu možemo reći da je prošla u znaku iščekivanja. Sad je vrijeme za okretanje novog lista

Kao i ostatak gospodarstva, ICT tvrtke čekale su uspostavu vlade koja će potrajati dulje od šest mjeseci. Ne samo radi povratka bar kakvog-takvog privida političke stabilnosti, već i kako bi se država vratila u ustaljeni ritam nabavke opreme, softvera i usluga.

Naravno, na oku drže i Banske dvore ne bi li vidjeli u kojem će smjeru krenuti plavi brod kapetana Andreja Plenkovića, ali još je tijekom predizborne kampanje bilo prilično jasno kako malo tko očekuje velike i ozbiljne zaokrete u politici prema sektoru koji bi, prema procjenama, mogao zapošljavati dvostruko više ljudi nego danas

Još dok je stolovao na Markovu trgu, tehnički premijer Tihomir Orešković najavio je otvaranje globalnog IBM Client Innovation Centra, koji bi u Zagrebu trebao otvoriti 500 radnih mjesta. Domaći IT sektor to je nagnalo da Vladi postavi pitanje gdje su poticaji za njih.


U godini s kojom ćemo se uskoro oprostiti broj širokopojasnih priključaka u Hrvatskoj je po prvi put premašio milijun, s tendencijom daljnjeg rasta. HAKOM je napokon uspio natjerati Talijane na gašenje odašiljača koji su ometali TV program na hrvatskoj strani Jadrana.

Nekoliko hrvatskih škola i bolnica opremljene su učionicama budućnosti, a dio njih dobilo je besplatni Wi-Fi. Sveučilišni računski centar obilježio je 45 godina postojanja. No, projekt godine imao je CARNet je pokrenuo pilot projekt e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola vrijedan 40 milijuna eura. Pokazalo se kako su mnoge hrvatske škole digitalne početnice, što vjerojatno nikog nije iznenadilo.

Godinu ćemo pamtiti po tome što su domaće veće tvrtke počele organizirati hackatone. Prvi šire zapaženiji bio je Combisov projekt try{code}catch, a nekih šest mjeseci kasnije svoj prvi hackaton Hack IT organizirao je i Hrvatski Telekom.

U međuvremenu se priključila i Podravka, koja je prvo s Microsoftom organizirala Business Hackaton, a potom i Food Hackaton. Kad već nabrajamo, recimo i da smo krajem godine dobili prvi glazbeni hackaton.


Više hrvatskih startupova ostvarilo je sjajne rezultate. Agrivi je osigurao investiciju vrijednu milijun eura, Farmeron je našao kupca (navodno za 150 milijuna dolara), Rimac Automobili su dogovorili suradnju s velikim svjetskim imenima...

Bila je odlična godina i za startup Juwo - Home Friend, koji je izborio sudjelovanje u finalu Microsoftovog Imagine Cupa, a iduće će godine biti jedan od sedam timova koji će predstavljati Hrvatsku u Bruxellesu u finalu europskog natjecanja Startup Europe Awards. Potonje je natjecanje ove godine prvi put održano u Hrvatskoj, u Rijeci. Pokrenuto je na inicijativu Europske komisije.

Između ostalog, pokrenuti su novi inkubacijsko-akceleracijski programi, u Zagrebačkom inkubatoru poduzetništva (u suradnji s tvrtkom mStart) i pri Zagreb Startup Factoryju. A Zagreb je bio domaćin najvećeg europskog skupa poslovnih anđela, EBAN Winter University 2016


Sat kodiranja je s devet tisuća sudionika bio rekordan. Završen je projekt eSkills for Jobs. Hrvatski student bio je treći na Ciscovom europskom natjecanju. Vrata je otvorio Hub385, poveći co-working prostor na zagrebačkoj Trešnjevci koji je postao domom brojnim IT tvrtkama, ali i lokacija brojnih događanja vezanih uz tehnologiju (između ostalog, i prvi hackaton s nagradom od milijun kuna).

Doznali smo kako je moguće doći do 120 tisuća kuna crowdfundingom iz kućne radinosti i kako hrvatski srednjoškolci znaju sami slagati robote. Najboljom ICT novinarkom proglašena je izvršna urednica Netokracije Mia Biberović

Dobili smo Inicijativu za digitalnu transformaciju, Centar kompetencija za kibernetičku sigurnost i Digitalnu akademiju. Policija nam je rekla kako se njima možemo javiti ako nam netko provali u mobitel i gdje možemo prijaviti internetske ucjene. Na konferencijama i drugim skupovima puno se govorilo o internetu stvari, digitalnoj transformaciji, pametnim gradovima, postaplikativnom dobu...

Bilo je još puno toga, dobrog i lošeg, ali sve je polako i nepovratno kliznulo u povijest. Vrijeme je za okretanje novog lista na kalendarima i za novi početak.