VRIJEDAN PROJEKT

Hrvatske škole dobile Wi-Fi mrežu vrijednu milijun dolara

20.09.2016 u 15:00

Bionic
Reading

Trideset osnovnih i dvadeset srednjih škola širom Hrvatske s više od 26 tisuća učenika koristit će Wi-Fi mrežu u učionicama zahvaljujući projektu Microsofta Hrvatska i CARNeta, uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta

Projekt vrijedan oko milijun dolara (oko 6,7 milijuna kuna) u potpunosti je financirao Microsoft Hrvatska. Proveden je u suradnji s CARNetom i Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta.

Osim bežičnog pristupa internetu, škole će dobiti visoku razinu sigurnosti i kontrole spajanja na mrežu s obzirom da će učenici moći pristupati mreži samo kroz njihove AII@edu identitete čime automatski dobivaju pristup školskom sustavu te paketu MS Office 365.

Projekt je predstavljen u zagrebačkoj Tehničkoj školi Ruđer Bošković, jednoj od obrazovnih institucija opremljenih Wi-Fi mrežom u sklopu ovog projekta.


Tijekom prezentacije Samir Benkmakhlouf, Microsoftov direktor rješenja za povezivost, naglasio je kako je nužno prihvatiti digitalnu transformaciju koja se događa u obrazovnim sustavima širom svijeta.

'Pedeset poslova danas traži poznavanje tehnologije. Za deset godina taj udio će biti 80 posto', upozorio je Benkmakhlouf koji tehnologiju smatra idealnim alatom za personalizirano učenje. Dodao je kako je Microsoft, između ostalog, trenutno angažiran u 45 obrazovnih projekata na globalnoj razini.

Direktor Microsofta za Hrvatsku i BiH Ivan Vidaković naglasio je kako je projekt, čija je provedba trajala mjesec i pol dana, prvi te vrste u široj regiji te kako će Hrvatska po tome biti ogledni primjer susjedima.

'U svijetu u kojem je podatak najvažniji resurs ključna su dva alata: ljudski i računalni mozak. Zato je ulaganje u obrazovanje važno', poručio je Vidaković, 'Fokusirajući se na tehnologiju i umrežavanje u obrazovanju, Microsoft pomaže učenicima ovladati digitalnim vještinama i kompetencijama koje će biti potrebne za predstojeću četvrtu industrijsku revoluciju.'


Veleposlanica Sjedinjenih Država u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes istakla je kako će projekt - rezultat dobre suradnje Hrvatske, SAD-a i Microsofta - biti od velike pomoći u savladavanju vještina ključnih za opstanak i napredak u modernom svijetu. Pozvala je na nastavak podrške učenicima, studentima i nastavnicima u pristupu novim tehnološkim rješenjima.

'Projektom implementacije bežičnog interneta učenicima i nastavnicima bit će omogućen brz i pouzdan pristup Internetu, a samim time i širokom spektru informacija te novim znanjima”, rekao je ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić.

Pristup bežičnom internetu također olakšati poslovanje ravnateljima i administrativnom osoblju škole, a nastavnicima i učenicima, između ostaloga, i korištenje e-Dnevnika i drugih CARNetovih usluga.

Evo koje su škole dobile Wi-Fi mrežu:

Ekonomska škola Pula
Ekonomska škola Šibenik
Elektrotehnička i prometna škola Osijek
Elektrotehnička škola
Gimnazija Karlovac
I. gimnazija Split
I. osnovna škola Varaždin
III. osnovna škola Čakovec
IX. gimnazija Zagreb
Komercijalno-trgovačka škola Split
Medicinska škola Osijek
Obrtnička škola Split
Osnovna škola Brda Split
Osnovna škola Ivan Goran Kovačić Slavonski Brod
Osnovna škola Marjan Split
Osnovna škola Mato Lovrak Nova Gradiška
Osnovna škola Otrići - Dubrave Otrić - Seoci
Osnovna škola Split 3
Osnovna škola Turnić Rijeka
Osnovna škola Vladimir Nazor Đakovo
Osnovna škola Bartula Kašića Zadar
Osnovna škola Brod Moravice
Osnovna škola Donja Stubica
Osnovna škola Frana Krste Frankopana Osijek
Osnovna škola Ivana Gundulića Zagreb
Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec
Osnovna škola Josipa Broza Kumrovec
Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog
Osnovna škola Nikola Tesla
Osnovna škola Nikole Hribara Velika Gorica
Osnovna škola Orebić
Osnovna škola Popovača
Osnovna škola Rudeš
Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Senj
Osnovna škola Smiljevac
Osnovna škola Stjepana Kefelje Kutina
Osnovna škola Stjepana Radića Metković
Osnovna škola Trnsko Zagreb
Osnovna škola Vrbani
Prva srednja škola Beli Manastir
Srednja škola Ivanec
Srednja škola Metković
Srednja škola Pregrada
Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok
Tehnička škola Ruđera Boškovića Zagreb
Tehnička škola za strojarstvo i mehatroniku
Upravna škola Zagreb
XI. gimnazija Zagreb
Gimnazija dr. Mate Ujevića Imotski
Osnovna škola Odra Zagreb