DOMAĆI PRIMJER

Crowdfundingom iz kućne radinosti do 120 tisuća kuna

21.07.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Domaća sommelierka tvrdi kako je prikupila sredstva za uređenje prostora za vinsku školu u središtu Zagreba u rekordno kratkom roku koristeći crowdfunding mimo najvećih svjetskih platformi

Sve donedavno boutique vinske kulture Pupitres vinske je škole i tečajeve do sada održavao gostujući u vinskim barovima i restoranima diljem Hrvatske.

Suočena s povećanim zanimanjem građana za edukacijom o vinima, osnivačica Pupitresa Jelena Šimić Valentić poželjela je smjestiti dosad putujuću školu na stalnu adresu.

Kad je shvatila kako će joj za uređenje poslovnog prostora u središtu Zagreba trebati 170 tisuća kuna, obratila se banci u kojoj ima poslovni račun i zatražila kredit. Poput brojnih drugih poduzetnika početnika, odbijena s obrazloženjem kako je njen poslovni pothvat prerizičan.

Stoga se okrenula crowdfundingu. Zajedno s Anom Keglević Horvat osmislila je kampanju koja je sadržavala newslettere za sve koji već prate rad Pupitresa te video poruke i prateće materijale, koje su povezale s društvenim mrežama.


Zbog vrlo kratkih rokova (tri dana za pripremu, pet dana za izvedbu) zaobišle su velike platforme za crowdfunding poput Kickstartera i Indiegogoa te kampanju temeljile na vlastitom web odredištu Pupitres.hr i bazi od 3.200 polaznika, stvorenu održavanjem oko 177 škola i radionica tijekom zadnje dvije godine.

Lansirale su internetsku kampanju u sklopu koje su pozvali financijere da projekt podrže tako što će unaprijed kupiti poklon bonove za vinsku školu. Uz kupnju jednog bona financijeri su drugi dobili besplatno.

'Nisam se nadala ovakvom uspjehu. Javljali su mi se prijatelji s ušteđevinom, nepoznati ljudi koji su htjeli podržati projekt, investitori iz IT svijeta koji su htjeli uložiti, Ne samo da su se osigurala osnovna sredstva za najam i uređenje prostora, već su se javili i ozbiljniji investitori i banke kao potencijalni poslovni suradnici', kaže Jelena Šimić Valentić.

Preostalih 50 tisuća kuna prikupit će iz drugih izvora, a trenutno pregovara i s agencijom HAMAG-BICRO kako bi razmotrila daljnje mogućnosti financiranja. Pođe li sve prema planu, vinski boutique Pupitres vrata bi trebao otvoriti krajem rujna ili početkom listopada.