Drastična kazna

Treća najveća kazna u povijesti: Europska unija kaznila Google sa 1,5 milijarde eura

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 20.03.2019 12:46
  • Objavljeno 20.03.2019 u 12:36
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Google je lani morao platiti rekordnih 4,3 milijarde eura zbog zlouporabe svoje tržišne dominacije u mobilnim uređajima. Prethodno je kažnjen s 2,4 milijarde eura zbog manipuliranje rezultatima pretraživanja za kupovinu.

Europska unija kaznila je Google sa 1,5 milijardi eura globe zbog iskorištavanja svog monopolnog pložaja vezano uz aplikaciju AdSense. Margrethe Vestager, europska povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja, izjavila je kako je tehnološki div zloupotrijebio svoj dominantni položaj na tržištu, prisiljavajući kupce na odbijanje oglasa Googleovih konkurenata.

'Google je učvrstio svoju dominaciju u oglasima za pretraživanje na internetu i zaštitio se od pritiska konkurencije uvođenjem protutržišnih ugovornih ograničenja na web-lokacije trećih strana', rekla je Vestager. 'To se kosi sa pravilima koja važe u EU.'

Treća najveća kazna u povijesti

To je treća najveća kazna koju je EU izrekao u posljednjih nekoliko godina. Google je lani morao platiti rekordnih 4,3 milijarde eura zbog zlouporabe svoje tržišne dominacije u mobilnim uređajima. Prethodno je kažnjen s 2,4 milijarde eura zbog manipuliranje rezultatima pretraživanja za kupovinu.

  • +7
  • +4

Ovo su najvažniji trenuci u povijesti Googlea

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Današnja kazna bila je niža od prethodne dvije jer je Google aktivno surađivao s Europskom komisijom kako bi promijenio AdSense politiku nakon što je EU 2016. otvorila ovaj slučaj.

Google AdSensse je Googleov program koji na vašu web-stranicu ili blog stavlja poveznice vezane za vašu stranicu ili blog te Googleovu tražilicu. Kad netko klikne na te poveznice, vlasnik stranice zarađuje novac. Stranice koje Google reklamira  plaćaju reklamiranje, a Google dio zarade daje korisnicima AdSensea koji su mu pomogli da zaradi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!