SATELITSKA UTRKA

I u Amazonu žele u svemir, a sve zbog interneta

11.07.2019 u 10:05

Bionic
Reading

Od FCC-a su zatražili dozvolu za lansiranje 3.236 satelita u orbitu u sklopu projekta Kuiper, s ciljem pružanja usluge broadband pristupa internetu

Tvrtka Jeffa Bezosa pridružila se SpaceXu, OneWebu i drugima koji su od američke regulatorne agencije Federal Communications Commision (FCC) zatražili dozvolu za slanje konstelacije satelita u svemir kako bi ponudili uslugu širokopojasnog pristupa internetu.

Od FCC-a su iz Amazona zatražili dozvolu za lansiranje 3.236 satelita u orbitu u sklopu projekta Kuiper, s ciljem pružanja usluge broadband pristupa internetu desecima milijuna ljudi koji ga još nemaju.

ASTRONOMIJA

Neobični svjetovi: Ovako umjetnici zamišljaju udaljene egzoplanete

Pogledaj galeriju

Sateliti će oko Zemlje kružiti u 98 orbitalnih ravnina, na visinama između 589 i 629 kilometara. Nakon deset godina napustit će orbitu kako ne bi postali svemirsko smeće. U Amazonu kažu kako će uslugu pristupa internetu moći pružati već nakon što se prvih 578 satelita nađe na poziciji.

Do 2025. godine bi trebalo biti lansirano do 1.100 satelita godišnje, nekoliko puta više nego 2018. kada ih je u svemir odaslano 365.

Tvrtka SpaceX Elona Muska dobila je dozvolu za lansiranje 12 tisuća malih satelita koji će činiti konstelaciju Starlink do 2027. Već su postavili prvih 60. Na čelu Amazonovog projekta Kuiper je inženjer koji je nekad radio za Muskov SpaceX, ali je tamo dobio otkaz, piše MIT Technology Review.