NOVOSTI S MARSA

Rover Curiosity naišao je na opaki bug - znanstvenici ga pokušavaju 'odmrznuti'

23.01.2020 u 13:39

Bionic
Reading

Jedini funkcionalni NASA-in robot na Marsu neočekivano se zaustavio, a razlog je bug koji je uzrokovao kompletnu dezorijentaciju

Cnet je u najnovijoj vrijesti vezanoj uz rover Curiosity postavio jako dobro pitanje: može li marsovski rover proživjeti egzistencijalnu krizu? Greška u programu je, naime, nedavno uzrokovala zastoj sustava jedinog funkcionalnog NASA-inog robota na Crvenom planetu.

'Tijekom nedavnog niza aktivnosti Curiosity je izgubio orijentaciju' napisala je Dawn Summer, planetarna geologinja sa sveučilišta Davis u Kaliforniji. Robotski rover, naime, u svojoj internoj memoriji pohranjuje visinu na kojoj se nalazi, kao i orijentaciju zglobova. Lokacija uključuje detalje vezane uz lokalni krajobraz, poziciju robotske ruke i smijer prema kojem su okrenuti instrumenti. Svi ovi podaci roveru omogućavaju da 'prepozna' gdje se nalazi i kako se sigurno kretati.

'Curiosity se jednostavno prestao kretati te se zamrznuo u mjestu sve dok ne dobije informacije o orijentaciji', komentirala je Summer.

Što se same komunikacije s bazom tiče, ona je dobra kao i do sad. 'Inženjeri planiraju informirati Curiosity o njegovoj visini, nakon čega će pričekati njegovu potvrdu' napisala je Summer. Znanstvenici također planiraju osigurati da se ova greška više nikad ne ponovi.

NASA na Marsu u ovom trenu ima nekoliko strojeva - nekoliko na površini, a nekoliko u orbiti, no problem je što je Curiosity trenutno jedini rover koji još funkcionira. Preživjeo je i nastavlja raditi unatoč nizu tehničkih poteškoća koje su na par mahova odgodile njegovu znanstvenu misiju.

Što se novih robota na Marsu tiče, NASA jednog planira lansirati u srpnju.