OPASNO RADNO MJESTO

Teški uvjeti: Razočarani radnici Tesle poslali zahtjeve upravi

03.08.2017 u 08:28

Bionic
Reading

Zaposlenici Muskove Tesle koji zagovaraju osnivanje sindikata kreću ka direktorima kako bi im predali listu zahtjeva

Zaposlenici poznatog proizvođača automobila iz Kalifornije najavljuju osnivanje sindikata još od čuvene objave u Mediumu ovoga siječnja kada je asistent u proizvodnji Jose Moran opisao teške radne uvjete u tvornicama Elona Muska. Većina zahtjeva je, shodno tome, vezano uz sigurnost na radnom mjestu, kao i poboljšanje opreme, izvještava Business Insider

Strah za sigurnost

Razlog zbog kojeg se osniva sindikat je, prema riječima zaposlenika, manjak odaziva upravnog odbora dugo nakon razgovora o brojnim ozljedana na radu. Tesla je, kako stvari stoje, vrlo opasno radno mjesto. 'Nekoliko smo puta pitali za pomoć, no nismo ju dobili' piše u izjavi zaposlenika. 'Vaše vodstvo pri njihovom rješavanju bit će neprocjenjivo dok zajedno nastojimo stvoriti najprofitabilniju auto kompaniju u Sjedinjenim Državama' zaključuju ogorčeni radnici. Koliko god ovaj zahtjev imao smisla, nitko iz Tesle ga do danas nije komentirao niti je na njega odgovorio.

Pismo, naime, od Tesle traži da svoje zaposlenike upozna sa rizicima rada u tvornici, da priskrbi stanice za sigurnosne preglede te omogući zaposlenicima da sudjeluju u stvaranju boljeg sigurnosnog plana. Sindikat je pismo poslao tri dana nakon proslave početka masovne proizvodnje novog Teslinog automobila Model 3. Teslin šef Elon Musk prošloga je petka najavio ulazak u 'pakao proizvodnje' koji će trajati šest mjeseci.

Pismo zabrinutih radnika uključuje izvješće kalifornijske grupe za zaštitu radnika Worksafe koje pokazuje porast ozljeda na radu koji je viši od industrijskog prosjeka zabilježenog u 2014. i 2015.

Upravo zbog toga, radnici inzistiraju na nekoliko važnih stavki prije no što počnu sa serijskom proizvodnjom u okružju koje je opasno po život. Svaki zahtjev požuruje upravni odbor da prije poslova velikih razmjera sroči konkretne sigurnosne mjere te omogući radnicima da dane provode u okružju koje je barem za nijansu manje opasno.

Mogućnost napredovanja

Sindikat također traži od tesle da Tesla objavi pravila po kojima radnici mogu dobiti promociju, naglasivši da 'nigdje nije navedeno što se točno od nas traži i što zapravo definira uspjeh u Tesli'. Pismo također traži da Tesla prestane koristiti anti-sindikalnu retoriku i strategije. Ovog travnja United Auto Workers i tri zaposlenika u Tesli pokrenuli su tri odvojena procesa s Odborom za državne odnose s radnicima gdje tvrde da je kompanija pokušala spriječiti osnivanje sindikata.

'Sjetimo se da smo kao dioničari investirani u kompaniju kao i šefovi te želimo sve najbolje za Teslu' piše u pismu. 'Što je možda i važnije, ako ćemo imati glas moći ćemo prepoznati probleme i rješenja u proizvodnji Modela 3 te pomoći da svi uspijemo u ovom kritičnom povijesnom razdoblju naše kompanije.'

Musk je u početku na prigovore o ozljedama reagirao naglasivši da je tvornica u Fremontu 'neiskrena i u cijelosti kriva', no danas ohrabruje radnike da sve ozljede prijave njemu osobno.