NESPORTSKI POTEZ

Hoće li Elon Musk biti sebičan i sagraditi superbrzi prijevoz samo za sebe?

08.08.2017 u 10:06

Bionic
Reading

Sjećate li se kad je Elon Musk bio toliko okupiran svemirom i automobilima da je prepustio razvoj Hyperloopa drugima i potom pokrenuo tvrtku koja se bavi bušenjem tunela? Pa, čini se kako bi mogao ipak napraviti vlastiti Hyperloop

Elon Musk vjerojatno puno razmišlja o tome što će staviti u tunele koje stalno gradi i predlaže, bez obzira ima li za to dozvolu vlasti. 

Imalo bi smisla kad bi se vratio tvrtkama koje sudjeluju u njegovom natjecanju za Hyperloop, uzme li se u obzir količina resursa koju su upucale u osmišljavanje superbrzog vlaka koji se kreće vakumiranim cijevima. 

Kako piše Bloomberg, Musk bi mogao ponijeti se kao š****. Prošlog mjeseca na Twitteru je otkrio kako je dobio "usmeno odobrenje vlasti" za gradnju Hyperloopa koji će moći prevesti putnike od New Yorka do Washingtona za 29 minuta.

Tvit je šokirao direktore raznih startupova koji se trenutno utrkuju koji će prije napraviti vlastiti Hyperloop prema Muskkovim specifikacijama.

Nekolicina njih nada se kako će Musk stati na izgradnji tunela i, moguće, odabrati jedan od spomenutih startupova za gradnju infrastrukture među kojom će biti i vlak za putovanje cijevima brzinom većom od zrakoplovne.

Musk podržava druge, ali...

Pa, čini se kako se uzalud nadaju. Jalopnik citira neimenovanu osobu blisku Musku koja tvrdi kako šef Tesle i SpaceXa namjerava sve sagraditi sam i zadržati pravo na naziv Hyperloop kako bi spriječio druge tvrtke u korištenju istog. 

Nekorektan potez najviše bi se mogao negativno odraziti na startupove među kojima je najprepoznatljiviji Hyperloop One, nastao temeljem Muskove izvorne ideje, a koji je već daleko poodmakao u realizaciji. 

Nedavno su testirali kapsulu kojom su dosegli brzinu nešto veću od 300 kilometara na sat. U kasnijim testiranjima namjeravaju dosegnuti 400 km/h. Zasad nije jasno mogu li oni (ili bilo tko drugi) napraviti kapsulu koja će biti sigurna za prijevoz putnika pri brzini većoj od 800 km/h.

Musku takvim pristupom neće biti jednostavno ni na suradnju nagovoriti radnike i investitore kad se klade protiv okrupnjavanja Muskove moći. 

Iz Muskove tvrtke Boring oglasili su se priopćenjem u kojem, između ostalog, kažu kako ih je "ohrabrio napredak drugih, ali kako žele ubrzati razvoj vlastite tehnologije što je više moguće". "Potičemo i podržavamo sve tvrtke koje žele izgraditi Hyperloopove i ne namjeravamo ih onemogućavati u korištenju tog naziva sve dok su iskreni", stoji u priopćenju. 

Muska navodno živcira to što je njegovo ime povezano s tvrtkama u čiji rad nije izravno upleten, a u tim tvrtkama smatraju problematičnim to što se njega veže uz njihov rad i razvoj. 

Ima i onih koji dvoje u izvedivost projekta Hyperloop općenito. Pogledajte što neki od njih misle:

Hyperloop, HyperSPEED, HYPERMADNESS! Izvor: Društvene mreže / Autor: Thunderf00t
The Hyperloop -I WANT to believe Izvor: Društvene mreže / Autor: Thunderf00t