ČITANJE BEZ PAPIRA

Elektronski čitači knjiga

30.10.2009 u 11:17

Bionic
Reading

Amerikanci uživaju u dvjema inačicama Kindlea i velikoj bazi elektroničkih knjiga na Amazonu, a nedavno je Kindle u jednoj svojoj verziji postao dostupan i u Europi. Pogledajmo kako izgleda konkurencija!

Godinama su nam pričali o budućnosti bez papira, ali to nikako da se ostvari. Štoviše, nikada nismo trošili više papira usprkos svoj digitalnoj opremi oko nas koja služi spremanju teksta i fotografija. Najveći razlog tome jest to što je papir još uvijek vrlo praktičan i s njega se lako čita. LCD ekrani zapravo nikada nisu imali šanse zamijeniti papir, jer pozadinska rasvjeta umara oči. Da bi se zamijenio papir, bilo je potrebno razviti ekran koji u svakom pogledu imitira papir pa je i dobio ime e-papir. Na njemu su bazirani moderni elektronski čitači knjiga.

E-papir nema pozadinsku rasvjetu što znači da zahtijeva vanjski izvor svjetla da bi bio čitljiv, a slika koju prikazuje doista izgleda kao da je nacrtana – nema titranja, micanja ni umora očiju. Cijena toga je sporo iscrtavanje druge sličice što i nije neka kazna kod čitanja knjige i za sada nedostatak boja. Postoje neki eksperimentalni ekrani s prikazom nekoliko osnovnih boja, ali za sada tehnologija još uvijek nije dovoljno napredovala da se prikaže primjerice jedan fotografijama bogat magazin na način na koji ga se vidi na papiru. Ponovit ćemo da to i nije neki problem za knjige koje se uglavnom sastoje od crnih slova na sivkastom, žućkastom ili prljavo bijelom papiru.

Nažalost, cijena e-papira vrlo je visoka i rijetko tko se odlučio na kupnju elektronskih čitača dok Amazon nije popularizirao te uređaje svojim Kindleom i izvrsnom uslugom koju nudi uz njega. Kindle je oživio tržište elektronskih knjiga koje se više puta pokušavali pokrenuti prethodnih godina. Sada postoje već tri Kindlea, a broj prodanih knjiga i konkurentskih čitača rapidno raste.

Kindle smo nedavno kupili i detaljno pregledali, a naše dojmove možete pročitati ovdje. No, pogledajmo koje su mu alternative.

Irex

Irex je u zadnjih godinu dana značajno proširio svoju ponudu elektronskih čitača. Nažalost, skupna karakteristika Irexovih proizvoda vrlo je visoka cijena. Kvaliteta uglavnom prati tu visoku cijenu, ali upravo zbog nje bi ovi proizvodi mogli biti nešto manje popularni među čitateljima elektronskim knjiga na ovim prostorima. Njihov osnovni čitač Bookworm namijenjen ovisnicima o knjigama nudi rezoluciju ekrana 1.024 puta 768 (što je više od prosjeka), ali zato mu je početna cijena 549 eura. Napredniji model Iliad nudi i WiFi konekciju da bi ga se moglo redovito osvježavati novinama u elektronskom obliku i njegova cijena je 599 eura. Najnapredniji modeli serije 1.000 koji imaju rezoluciju 1.280 puta 1.024 piksela i velike ekrane dijagonale 10,2 inča te ekran osjetljiv na dodir stoje 699 eura. Imajte na umu da su ovo cijene bez isporuke i bez poreza.

Zanimljivo je da su u trenutku pisanja ovog teksta sva tri čitača bila rasprodana u Irexovoj online trgovini.

BeBook

BeBook je nizozemski elektronski čitač koji ili u potpunosti kopira kineski Hanlin ili je jednostavno rebrandan u BeBook. Ovaj proizvod bi se mogao pokazati dosta popularnim zbog relativno niske cijene koja iznosi 249 dolara. Rezolucija ekrana na BeBooku je 800 puta 600, a njegova dijagonala je šest inča – više nego dovoljno za uživanje u knjigama. BeBook je novim firmwareom odlučio podržati Googleov EPUB format za elektroničke knjige, a može se pohvaliti i prilično dobrom podrškom za PDF format. Valja spomenuti i to da BeBook dolazi napunjen sa 20.000 besplatnih knjiga.

Postoji i mini-verzija BeBooka s ekranom dijagonale pet inča i bitno nižom cijenom od 199 dolara koja je također trenutačno rasprodana.

Cybook Bookeen

Francuska tvrtka Bookeen proizvodi elektronske čitače Cybook. Treća generacija Cybooka nudi performanse usporedive s BeBookom, s time da je Cybook Gen 3 ugrađen nešto jači procesor. Rezolucija mu je standardnih 800 puta 600 za tu klasu uređaja s ekranom dijagonale šest inča.

Cybook je nedavno počeo prodavati kompaktni Opus dijagonale ekrana pet inča performansi usporedivih s mini čitačem BeBook ili Sonyjevim PRS-300. Cijena mu je također tu negdje.

Sony

Sony je na tržište elektroničkih knjiga krenuo vrlo ambiciozno i slično Amazonu. Predstavio je svoje čitače posebno prilagođene za kupnju i čitanje knjiga iz Sonyjeve knjižare. S vremenom se knjižara povećala i doista nudi impresivan broj naslova u svom BBeB formatu, ali je Sony na svojim čitačima dopustio i čitanje nekih drugih formata knjiga, prvenstveno PDF i EPUB. Sony trenutačno nudi dva čitača, kompaktni PRS-300 i standardni PRS-600. Posebno zanimljiv je džepni PRS-300 zbog cijene od 200 dolara.