ČITANJE BEZ PAPIRA

Isprobali smo Kindle 2

27.10.2009 u 12:24

Bionic
Reading

Amazon je nedavno ponudio svoj vrlo popularni čitač elektroničkih knjiga Kindle i korisnicima izvan SAD-a. Požurili smo se nabaviti ga među prvima u Hrvatskoj te svoje iskustvo korištenja prenosimo vama

Druga generacija Amazonovog čitača e-knjiga koji je započeo popularizaciju knjiga u takvom formatu od 19. listopada je dostupna i korisnicima iz Hrvatske. Uređaj nazvan Kindle 2 u svojoj internacionalnoj verziji hvali se gotovo jednakim nivoom usluge kao što je ona za korisnike iz SAD-a. U to je uključen i Whispernet, pristup Amazonovoj trgovini putem mobilne mreže koji zapravo omogućava kupnju knjiga bilo gdje i bilo kada, no o tome malo kasnije. Počet ćemo opisom vanjskog izgleda i funkcionalnosti uređaja.

Kindle 2 nešto je većeg formata od džepne knjige, s time da mu ekran otprilike odgovara površini teksta u takvoj knjizi. Ekran je zasnovan na tehnologiji e-ink (e-tinta) i kao takav je vrlo pogodan za čitanje. Zbog svoje mat površine prikazani tekst ili slika na ekranu izgledaju kao da su otisnuti na tvrdoj sivoj plastici. Dugotrajno čitanje na Kindleu istovjetno je čitanju papirnate knjige.

Kindleov ekran prikazuje 16 nijansi sive boje, što je sasvim dovoljno i za crno-bijeli prikaz fotografija kakve povremeno možemo pronaći u knjigama, a poslužit će jako dobro i za čitanje crno-bijelih stripova.

Kućište uređaja je u potpunosti izrađeno od tvrde bijele plastike, srebrna poleđina koja izgleda kao da je metalna zapravo nije metalna. Dizajn pomalo podsjeća na Appleove proizvode, iako bi okvir mogao biti nešto manji i elegantniji. Tipke na uređaju su prilično tvrde, što je pozitivno, jer za vrijeme dugotrajnog čitanja korisnik će često mijenjati način držanja ili ruku u kojoj drži Kindle te tako slučajno pritisnuti pokoju tipku. Malo većim otporom pri pritisku tipke Kindle je imun na većinu takvih slučajnih pogrešaka.

Posebno praktičnim smatramo postavljanje tipaka za okretanje sljedeće stranice na obje strane uređaja te njihovu veličinu. Pomalo čudno nam je što je Kindle 2 teži na vrhu nego na dnu, ali razlika je minimalna, pa je i vrijeme navikavanja jako kratko. Slabom točkom smo smatrali joystick, ali nas je njegova čvrstoća brzo razuvjerila pa vjerujemo da neće biti problema ni s njime prilikom dužeg korištenja. Tipke na tipkovnici se lako pogađaju bez obzira na svoje dimenzije, a uzrok tome je velik razmak između njih. Tipkovnica služi pretraživanju trgovine i pisanju bilježaka.

Uz uređaj se isporučuje USB kabel za spajanje na računalo koji služi i punjenju baterije putem računala. Spajanjem kabela na strujni adapter Kindle se može puniti i iz utičnice, ali je priloženi strujni adapter prilagođen američkim utičnicama. Na svu sreću, radi se o univerzalnom 100/240 V adapteru, pa je dovoljno nabaviti samo pretvarač samog utikača.

Kindle iznutra

Pored tekstualnih e-knjiga Kindle 2 podržava i audio knjige. Na poleđini se nalaze dva zvučnika, no toj funkciji su možda bolje prilagođene slušalice koje se mogu priključiti s gornje strane uređaja. Osim audio knjiga Kindle je sposoban reproducirati i MP3 zapise, no ne vjerujemo da će ga netko koristiti u toj funkciji kad za to postoje daleko bolje prilagođeni uređaji s daleko naprednijim mogućnostima. Podcast je nešto što bi se prije moglo naći na repertoaru Kindleovih korisnika.

Ono što je Kindle izdvojilo iz mase drugih čitača je bežični pristup trgovini knjiga Amazon. Pod bežičnim ne mislimo na WiFi, već na javnu mobilnu mrežu. Amazon tu uslugu naziva Whispernet i ona je dostupna i hrvatskim korisnicima. Kindle 1, Kindle 2 za tržište SAD-a i Kindle DX oslanjaju se na američku mrežu Sprint. Ta mreža funkcionira na CDMA standardu, dok sve europske mreže, ali i većina drugih svjetskih mobilnih mreža funkcionira na GSM standardu. Zbog toga internacionalna verzija Kindlea 2 ima nešto drugačiji hardver. U međuvremenu je Amazon odustao od dvije različite verzije uređaja Kindle 2 i prekinuo proizvodnju CDMA inačica te potpisao ugovor s američkom mrežom AT&T koja funkcionira na GSM tehnologiji.

Umjesto da sklapa ugovore s brojnim mrežama u više od 100 država u koliko se internacionalni Kindle počeo prodavati, Amazon je prijenos podataka očigledno riješio roamingom. Zbog toga Kindle 2 izvan SAD-a nema funkcionalan eksperimentalni internetski preglednik. Barem službeno, a u praksi je ostavljena mogućnost pregledavanja engleske inačice Wikipedije.

Sve to korisnika ne mora uopće zamarati jer Whispernet radi na način da onaj tko ga koristi ne mora ništa znati osim toga koju knjigu želi kupiti na Amazonu. Kako je Hrvatska dobro pokrivena 3G signalom, a i EDGE je sasvim adekvatne brzine za surfanje Amazonom, kod nas neće biti nikakav problem kupiti knjigu bilo gdje i bilo kada. Kindle 2 se isporučuje personaliziran, što znači da ga Amazon prije slanja spaja s računom njegova kupca. Personalizacija znači da se sa samo dva klika može kupiti knjiga preko samog uređaja. Paranoični korisnici mogu ukloniti registraciju svog računala na samom uređaju, ali i preko Amazonove korisničke stranice, što može biti jako korisno u slučaju krađe uređaja.

E-knjige

Amazon je osmislio svoj format e-knjiga za Kindle (.azw) koje se mogu pronaći samo u njihovoj online trgovini. Podrška za otvoreni format elektroničkih knjiga EPUB zasad ne postoji. Drugim riječima, Kindleom se neće moći kupiti knjige nijedne druge online knjižare. Što se tiče prebacivanja knjiga s računala, podržan je format knjiga Mobipocket (.prc), ako knjige nisu zaštićene DRM-om. PDF dokumenti u svom izvornom obliku nisu čitljivi na Kindleu, već se moraju pretvoriti u azw ili prc format. Najlakše je to izvesti slanjem dokumenta na e-mail adresu koja je dodijeljena svakom korisniku u obliku imekorisnika@kindle.com. Dokument će u Kindleu razumljivom formatu biti poslan direktno na uređaj, no za takvo pretvaranje se plaća naknada zbog korištenja Whisperneta. Besplatno se to može učiniti slanjem na adresu imekorisnika@free.kindle.com, čime će dokument biti poslan na e-mail adresu korisnika kojom je registriran na Amazonu.

Amazonova knjižara trenutno broji oko 350.000 knjiga u elektroničkom obliku, od toga je oko 300.000 dostupno korisnicima izvan SAD-a. Razlog tome su posebni ugovori s autorima i izdavačima koji žele diktirati tempo i način izdavanja svojih knjiga. Naslovi koji nedostaju su obično najnoviji bestseleri koji će na tržište izvan SAD-a krenuti s određenim zakašnjenjem. Broj knjiga u elektroničkom obliku svakim danom značajno raste, pa se korisnici ne moraju bojati da će im nestati materijala za čitanje. Zajedno s uređajem besplatno se isporučuje engleski rječnik stranih riječi, The New Oxford American Dictionary, koji je moguće konzultirati za svaku riječ u knjizi.

Ukupno gledajući, prilično smo zadovoljni našim iskustvom sa Kindleom; uređaj i (što je još važnije) bežično preuzimanje knjiga rade dobro, a sitnicima kao što je nešto viša cijena nego u SAD-u te nemogućnost pregledavanja weba (zasad) nećemo gledati u zube.