KRAĐA PODATAKA

Ekstenzije za Google Chrome opet uhvaćene s prstima u pekmezu - odmah isključite one koje vam ne trebaju

18.06.2020 u 14:42

Bionic
Reading

Prema najnovijem istraživanju sigurnosne tvrtke Awake Technologies, u opticaju je preko 70 ekstenzija za Chrome koje izravno ugrožavaju korisničku online privatnost te služe za besramnu krađu privatnih podataka

Chrome je, bez dvojbe, najpopularniji web preglednik na svijetu - brz je, dostupan je svima i najlakše ga je koristiti. Loša strana priče je što popularnost privlači hrpu kriminalaca koji nastoje mimoići zaštitne mjere i domoći se povjerljivih korisničkih informacija. Svemu ovome ulje na vatru pridodaje i sam Chrome koji nije poznat kao najsigurniji preglednik na svijetu - štoviše, njegovi najveći kritičari (i velik broj ogranizacija koje su Google spremne odvući na sud) naglašavaju da se radi o programu koji ne pruža skoro nikakvu privatnost.

Čak i da vam je apsoltno svejedno za online privanost i kolačiće, najnovije otkriće vezano uz proširenja, odnosno ekstenzije za Chrome, pokazaolo je da velik broj njih besramno špijuniraju korisničke aktivnosti i aktivno kradu osobne podatke - uključujući lozinke.

Vijesti o nečasnim radnjama dolaze iz Awake Securityja koji je izvješće proslijedio Googleu. Konkretno, riječ je o 70 ekstenzija koje zahvaljujući ovom otkriću više nije mogue pronaći u Chrome Storeu. Loša vijest? Te ekstenzije su do danas preuzete 32 milijuna puta, a njihova svrha je 'čuvanje korisnika od opasnosti hakerskih web stranica' ili više praktična, poput konverzije jedne vrste datoteka u drugu.

Na žalost svih koji su pokušali skenirati računalo softverom za otklanjanje malwarea, rezultati su uvijek bili negativni - dijelom zato jer rade na vrlo podmukli način, koristeći preko 15.000 različitih stranica kojie su hakeri kupili i nakon toga međusobno povezali.

Podsjetimo, ovo nije prvi gaf Googleovog Chromea u 2020. U veljači su sigurnosni stručnjaci otkrili 71 ekstenziju koje su autorima slale podatke o aktivnostima korisnika, a sve je rezulturalo sa Googlevim brisanjem 500 opasnih ekstenzija.

Kad je Reuters pitao Google zašto najnoviji softver za otkrivanje spywarea ne može prepoznati opasna proširenja, Google nije htio dati odgovor već je objsnio da 'Kad god kompanija dobije informaciju o softveru koji krši njihova pravila, oni ju odmah brišu te poduzimaju mjere uz koje se ti incidenti neće ponoviti.'

Što učiniti?

Chrome, prema svemu sudeći reagira reaktivno, što znači da je prva linija obrane je kao i u većini slučajeva - informiranost njihove klijentele koja mora jako dobro paziti koju ekstenziju preuzima. Naš prijedlog? Koristite samo proširenja koja apsolutno morate i kad jednom završite s njima, izbrišite ih.

Također ne bi bilo na odmet da instalirate neki dobar antivirus te da prije instalacije bilo kakvog proširenja za Chrome jako dobro provjerite radi li se o pravoj stvari ili muljaži.

Konačno, ako želite biti najsigurniji, prestanie koristiti Chrome i prebacite se na neki drugi preglednik.