NAKON PET GODINA

Edward Snowden najavio: Borba je tek počela

06.06.2018 u 12:45

Bionic
Reading

Status najpoznatijeg zviždača svijeta u izgnanstvu u Rusiji ovisi o dobroj volji Putinove vlasti, no to ga ne brine. 'Borba je tek počela', poručuje

Pet godina nakon što je u javnost pustio najveću zbirku strogo povjerljivih dokumenata ikad Edward Snowden i dalje je bjegunac kojeg traže Sjedinjene Države koji je utočište našao u Rusiji.

U telefonskom razgovoru s britanskim Guardianom prisjetio se dana kada je zauvijek promijenio svoj i živote mnogih drugih ljudi. Kad se probudio u svojoj hotelskoj sobi u Hong Kongu jedna od glavnih vijesti na naslovnicama bila je kako je obavještajna agencija National Security Agency (NSA) prikupljala telefonske podatke milijuna Amerikanaca.

Znao je kako mu život više neće biti isti. 'Bilo je zastrašujuće, ali i oslobađajuće. Nije bilo povratka nazad', rekao je.

  • +6
Edward Snowden Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Peter Endig/DPA/PIXSELL

Obavještajci mu nisu oprostili

Njegov status u Rusiji ovisi o dobroj volji administracije predsjednika Vladimira Putina, a obavještajci u SAD-u i Velikoj Britaniji izdaju mu nisu oprostili. Ne žali zbog toga. 'Da sam htio biti siguran, ostao bih na Havajima (gdje je bio radio za NSA - op.a.)', rekao je.

Tijekom pet godina izgnanstva postao je jednim od najpoznatijih bjegunaca na svijetu, temom dokumentarca koji je pokupio Oskara i holivudskog filma te bar tuceta knjiga. Vlasti u SAD-u i Velikoj Britaniji su se zbog njegovih otkrića našle na sudu. Obje države donijele su nove zakone vezane uz nadzor i praćenje, a internetske tvrtke uvele enkripciju podataka kao standard.

Bez Snowdenovog djelovanja aplikacija Telegram vjerojatno bi puno teže našla investitore, dok bi Europska unija imala manje argumenata u natezanju s američkim tvrtkama oko zaštite podataka i privatnosti.

CYBER SIGURNOST

Šest čestih grešaka s lozinkama koje možda radite i vi

Pogledaj galeriju

Borba je tek započela

Iako je masovni nadzor i dalje prisutan, Snowden je uvjeren kako se sve promijenilo u odnosu na stanje prije 2013. godine. Najvažnija promjena je podizanje razine svijesti javnosti o tome što se sve i kako radi. 'Borba je sad izjednačenija', ocijenio je.

Čak i pojedini dijelovi obavještajne zajednice nevoljko priznaju kako je Snowdenov postupak pokrenuo nužnu raspravu o granici na kojoj prestaje zaštita privatnosti i počinje pravo na nadzor te potakao donošenje novih, transparentnijih zakona koji reguliraju područje praćenja i nadzora.

Snowden se tijekom razgovora usporedio s drevnim rimskim državnikom Luciusom Quinctiusom Cincinnatusom, koji se nakon javne službe vratio na svoje obiteljsko gospodarstvo. Posvetio se, rekao je, povučenijem životu u kojem vrijeme provodi razvijajući alate koji pomažu novinarima u zaštiti izvora informacija. 'Nikad se nisam osjećao ispunjenijim', rekao je.

Ipak, ne namjerava slaviti obljetnicu svog pothvata. Još je puno posla ostalo neobavljeno. 'Borba je tek započela. Vlasti i korporacije dugo su u ovoj igri. Tek smo krenuli', poručio je najpoznatiji svjetski zviždač.