HAVEN

Pogledajte što sve može aplikacija Edwarda Snowdena

30.12.2017 u 11:32

Bionic
Reading

Ostavite li laptop kod kuće, u uredu ili hotelskoj sobi, možete na njega postaviti mobitel na kojem je instaliran Haven kako bi pratili je li bilo pokreta, promjena u osvjetljenju ili pomicanja za koje biste trebali znati

Tijekom ove godine zviždač Edward Snowden je bio najavio kako radi na razvoju aplikacije koja bi mobilne uređaje mogla preobraziti u svojevrstan senzor za prepoznavanje pokreta koji bi vas mogao obavijestiti kad po njemu prčka netko tko to ne bi smio raditi. 

Osim toga, pratila bi i dizala uzbunu ukoliko bi netko ušao u vašu sobu bez vašeg znanja, pomicao vaše stvati ili upao u kuću vaših bližnji tijekom noći. 

Pa, što je bio najavio to je i isporučio. Aplikacija za Android Haven šalje obavijesti u slučaju da je netko dirao vaš laptop. 

Ostavite li laptop kod kuće, u uredu ili hotelskoj sobi, možete na njega postaviti mobitel na kojem je instaliran Haven (to može biti neki jeftini uređaj s Androidom) koji će pratiti je li bilo pokreta, promjena u osvjetljenju ili pomicanja. 

  • +3
Ove popularne aplikacije najviše proždiru bateriju vašeg smartfona Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bilježit će sve promjene i slati vam obavijesti na vaš glavni pametni telefon te snimati fotografije i audio zapise ukaže li se za tim potreba. Sve poruke koje će vam poslati su enkriptirane pomoću servisa Signal i neće biti pohranjene u računalnom oblaku. 

Introducing Haven Izvor: Društvene mreže / Autor: Freedom of the Press Foundation

Sam Snowden ne koristi mobitel od 2013. No, zadnjih nekoliko godina dosta se njima bavio. Prošle godine je surađivao s hardverskim hakerom Andrewom Huangom zvanim Bunnie na razvoju futrole Introspection Engine, koja prati odlazni promet iz iPhonea i upozorava vas kad zabilježi nešto neobično. 

Poznat je po tome što je iznimno oprezan kad je korištenje tehnologije u pitanju. Recimo, navlači jastučnicu preko sebe i računala dok tipka lozinku, a novinare je tražio da svoje mobitele pohrane u hotelske hladnjake dok razgovaraju s njim. 

Aplikacija Haven bi mogla biti upotrijebljena u razne svrhe, ne isključivo za zaštitu boraca za ljudska prava. Između ostalog, mogli biste znati špijunira li vas ljubomorna partnerica ili nasilni supružnik, recimo.

Uz to, Haven je softver otvorenog računalnog koda kojeg je moguće prilagoditi za otkrivanje raznoraznih prijetnji, piše Verge.