NSA-IN zVIŽDAČ

Edward Snowden žestoko se obrušio na Facebook: Ovo je obmana

21.03.2018 u 08:34

Bionic
Reading

Snowden je putem Twittera Facebook nazvao nadglednom kompanijom zamaskiranom u društvenu mrežu koja nikako nije žrtva u najnovijem skandalu s prikupljanjem podataka

Bivši suradnik NSA Edward Snowden ove je subote na Twitteru rekao da je 'Facebook špijunska kompanija koja prodaje privatne informacije svojih korisnika'. Snowdenova objava dobila je puno veću pažnju javnosti zahvaljujući skandalu u kojem se pronašao Facebook. Društvena mreža je, podsjetimo se, surađivala sa privatnom firmom koja je sakupljala i koristila njihove podatke tijekom američkih predsjedničkih izbora.

Kompanije za nadgledanje

'Kompanije koje zarađuju novac sakupljanjem i prodajom detaljna o privatnim životima pojedinaca nekad su se nazivale 'kompanijama za nadgledanje'' napisao je Snowden. 'Njihov rebranding u 'društvenu mrežu' je najuspješnija obmana od preimenovanja Ministarstva rata u Ministarstvo obrane'.

Brojni prigovori i negativni publicitet stigli su uoči razotkrivanja skandala u kojem je Cambridge Analytica, privatna kompanija koja se bavi analizom podataka te koja je usko surađivala sa Trumpovim izbornim timom, sakupila 50 milijuna korisnika na Facebooku bez njihovoh znanja.

Facebook je nakon razotkrivanja poništio ovlasti Cambridge Analytice izjavivši da 'za to do nedavno nisu uopće znali'.

TEHNO SAVJETI

Jeste li znali? Ovako hakeri na najlakši način dolaze do vaše lozinke

Pogledaj galeriju

'Facebook nije žrtva'

Snowdenu ovaj Facebookov obrambeni potez nije bio dovoljan. Kao komentar na članak New York Timesa koji govori o skandalu, bivši suradnik NSA naglasio je da za ovo nije kriv Cambridge Analytica, već sam Facebook. 'Facebook zarađuje na taj način da zlorabi i prodaje intimne detalje privatnih života milijuna ljudi. Facebook nisu žrtve, već počinitelji.' komentirao je Snowden.