IFA 2016

DT predstavio opciju za neograničeni prijenos podataka tijekom 24 sata

03.09.2016 u 11:25

Bionic
Reading

Najveći sajam potrošačke elektronike ima ove godine 13 posto više izlagača, na prostoru koji je za pet posto veći nego lani. Među izlagačima ističu se Deutsche Telekom, Sony, Lenovo i Huawei

U Berlinu je danas započeo najveći europski sajam potrošačke elektronike - IFA koja donosi novitete što će tržišno eksplodirati u doba darivanja, u prosincu, ali mnogi od njih već sada zauzimaju pozicije na tržištima. Na sajmu sudjeluju mnogi tehnološki giganti poput Sonyja, Samsunga i LG-a, ali i raznovrsne male kompanije koje distribuiraju dodatke za uređaje poput navlaka za mobilne uređaje ili personaliziranih USB stickova.

IFA se događa u doba kad se očekuje da Apple predstavi svoje novitete, no ta kompanija tradicionalno izbjegava pojavljivanje na sajmovima, pa ni ova godina nije izuzetak. Ipak, ta kompanija se ukazala na sajmu i to putem suradnje s Deutsche Telekomom.


Suradnja je objavljena na press-konferenciji DT-a, a zasad se odnosi samo na njemačke korisnike koji će se moći služiti servisom Apple Music sasvim besplatno tijekom šest mjeseci, što je dvostruko dulje nego što je omogućeno redovnim korisnicima Apple Musica. Nakon isteka gratis razdoblja, korisnici će plaćati 9,95 eura mjesečno za uslugu.

Kompanija je objavila i kako je nadgradila svoju Magenta One uslugu (u Njemačkoj se ona zove Magenta EINS) s televizijom u pokretu EntertainTV namijenjenu tabletima, smartfonima i računalima, bez dodatne naknade. Usluga je dostupna svim korisnicima DT-a: ne samo onima koji imaju Magenta One račun, nego i onima koji imaju samo internetske i telefonske usluge kod tog operatora.

Jedna od zanimljivijih stvari je i opcija DayFlat unlimited koja korisnicima omogućuje neograničeni prijenos podataka tijekom 24 sata, što je izvrsno za streamanje sadržaja izvan standardnih mjesta, npr. na ljetovanju ili kad treba pogledati kakvu dobru utakmicu u trenucima odmora na službenom putu. Korisnici tarife MagentaMobil ovu opciju platit će svega 4,95 eura po danu, a oni ostali 9,95 eura.


Uređaji na kojima se mogu pratiti ti sadržaji gotovo su predstavljeni u svakom paviljonu, no ističu se noviteti Huaweija, osobito novi tablet MediaPad M3. Uređaj ima integrirane stereo zvučnike nastale u suradnji s kompanijom Harman Kardon te bateriju od 5.100 mAha. Osim toga, Huawei je predstavio novu liniju – Nova, namijenjenu ljepšem spolu, što je na press-konferenciji vrsno predstavila fashion blogerica Xenia Tschumi. Sony je predstavio modele Xperia XZ i X Compact s tehnologijom produljenja života baterije, a Lenovo novi tablet Yoga Book na kome se može savršeno pisati s priloženim stylusom.

Inače, IFA je ove godine prostorno narasla za pet posto, a prvi put u povijesti proširila se i izvan Messe Berlina, mjesta gdje se tradicionalno održava, i djelomično krenula prema središtu, zauzevši prostor Station Berlina. Broj izlagača narastao je za 13 posto i ove godine IFA sadrži 1823 štanda.