značajan problem

Doktori objasnili kako mobiteli utječu na mušku plodnost

20.11.2023 u 12:26

Bionic
Reading

Svjedočimo stalnom rastu broja neplodnih parova, danas ih je u Hrvatskoj 15 do 17 posto, odnosno svaki šesti par traži pomoć stručnjaka. Neplodnost predstavlja nemogućnost postizanja željene trudnoće u razdoblju duljem od godinu dana, a često je rezultat kombinacije zdravstvenih problema kod oba partnera. Dok se ženska neplodnost često ističe kao ženski problem, čak u 30 posto neplodnih parova uzrok leži u nepravilnostima sjemena pa je muška neplodnost zapravo čest i značajan problem

Muška neplodnost je kompleksan problem s raznolikim uzrocima te obuhvaća širok spektar zdravstvenih, životnih i okolišnih faktora. Zdravstvena stanja muškarca, poput nemogućnosti stvaranja dovoljnog broja pokretljivih spermatozoida, smanjene prohodnosti sjemenovoda ili fizičkih ozljeda reproduktivnih organa, samo su neki od ključnih čimbenika.

Stil života, koji uključuje konzumaciju droga, pušenje, izloženost stresu te pretilost, također može značajno utjecati na plodnost muškarca. Nadalje, utjecaj okoline, poput izlaganja zračenju ili kemikalijama, dodatno doprinosi ovom kompleksnom problemu.

Utjecaj mobilnih telefona na mušku plodnost

Jedan od aspekata koji zaslužuje posebnu pažnju je utjecaj mobilnih telefona na mušku plodnost. Mr.sc. Dejan Ljiljak, klinički embriolog, rekao je za HRT kako toplina koju uzrokuju mobiteli, odnosno baterija smještena u džepovima blizu testisa, može negativno utjecati na spermiogenezu.

'Već je dokazano da toplina koju uzrokuju telefoni, odnosno baterije koje su blizu testisa utječu na spermiogenezu, odnosno ona je smanjena u tom slučaju. Sami testis su zamišljeni da su izvan tijela, nisu na 37 stupnjeva kao ostatak organa, nego na 35 pa su onda tu blago ošamućeni, blago imobilizirani.

Razlog tome je što testisi, kao tvornice spermije, kad spermiji budu izbačeni svojim putovanjem sve do jajovoda dolazi do hiperaktivnosti, a jedna od razloga zašto se dogodi ta hiperaktivnost je povišenje temperature', objasnio je Ljiljak.

Simptomi neplodnosti kod muškaraca

Muška neplodnost može se očitovati kroz različite simptome, a oni ovise o temeljnom uzroku neplodnosti. U nekim slučajevima, simptomi su suptilni ili potpuno odsutni, t je često jedini simptom nepolodnosti nemogućnost postizanja trudnoće. Ipak, određena stanja mogu izazvati jasnije simptome:

1. Retrogradna ejakulacija: Izostanak ejakulacije pri orgazmu može biti znak muške neplodnosti.

2. Varikokela: Asimetrija testisa i opipljiva kvržica mogu ukazivati na varikokelu, stanje u kojem su vene u testisima proširene.

3. Manjak testosterona ili hipogonadizam: Testisi manjeg promjera mogu biti indikacija smanjene razine testosterona.

4. Infekcije: Prisutnost krvi u ejakulatu može ukazivati na infekcije koje utječu na reproduktivni sustav.

5. Cistična fibroza ili drugi genetski poremećaji: Prisutnost znakova bolesti poput cistične fibroze može ukazivati na genetske uzroke muške neplodnosti.

Uzimanje vanjskog testosterona nosi rizike i nepovratne štete

Uzimanje testosterona bez stručnog nadzora nosi sa sobom ozbiljne rizike i potencijalne nepovratne štete po muško zdravlje. Upravljanje hormonalnim ravnotežama treba biti precizno i pažljivo vođeno pod nadzorom stručnjaka kako bi se izbjegle ozbiljne komplikacije, posebno kada je u pitanju plodnost. Neodgovorno uzimanje hormonskih suplemenata može dovesti do trajnih posljedica na reproduktivno zdravlje muškarca.

Prim. dr. sc. Igor Grubišić, specijalist urologije, subspecijalist andrologije i subspecijalist urolitijaze, upozorao je u razgovoru za HRT na ozbiljne posljedice takvih poteza.

'To nije igračka pa ćete ga vi malo uzimati, malo ne. S druge strane to može biti terapija ukoliko je utvrđeno da hormoni ne rade kako treba. Ali uvijek se treba paziti koliko čovjek ima godina. Ako vi mladom čovjeku od 25 godina date terapiju testosteronom, znači plodnost je gotova.

Ima dosta pedijatrijskih pacijenata koji su bili na nekom testosteronu sa 16, 17, 18 godina koje je uveo endokrinolog. Ljudi zaborave da uzimaju testosterone, a zatim se s 35 godina javljaju s problemom azoospermije, što znači da nemaju niti jedan spermij u ejakulatu i kaže ja sam zadnjih 17 godina na testosteronima', pojasnio je Grubišić.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.