ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Astronomi su 'proizveli' digitalni atlas s više od 380.000 galaktika

20.11.2023 u 12:00

Bionic
Reading

Procjenjuje se da u nama vidljivom dijelu svemira ima između 200 milijardi i dva bilijuna galaktika. Onih koje ni na koji način ne možemo vidjeti ima praktički bezgranično više. Nepojmljive su to veličine, a prikaz svih tih nebeskih tijela čini se kao nemoguća misija. No, odnedavno nam je na raspolaganju svojevrsni atlas galaktika. Bar malog dijela njih.

Riječ je o projektu Siena Galaxy Atlas u kojem su skupljeni podaci i prikazi ravno 383.620 galaktika. U usporedbi s navedenim brojkama, ovo stvarno zvuči kao sitnica, no riječ je o ogromnom postignuću među sličnim astronomskim 'katalozima'.

Kako se navodi u članku u časopisu Astronomy, atlas je nastao preuzimanjem podataka iz triju spektroskopa tamne energije (Dark Energy Spectroscopic Instrument Legacy Surveys), čime je postignuto najveće ovakvo snimanje u povijesti.

Atlas donosi čak 7637 stranica, koje sve mogu biti 'skinute'. Riječ je, kako stoji u spomenutom članku, 'o otvaranju mogućnosti za imenovanje galaktika, preuzimanja slika objekata u optičkim i infracrvenim valnim dužinama'.

Također, podaci svake od izlistanih galaktika uključuju razne informacije, uključujući i one o njihovoj veličini, kao i morfologiji.

Atlas je dostupan na internetu sasvim javno i bez ograničenja, što za ljude koji nisu astronomi može predstavljati preveliku količinu informacija da bi ih sasvim mogli primiti i shvatiti. Srećom, autori su otvorili niz mogućnosti za katalogiziranje i pretraživanje, ili selektiranje prema zadanim filterima.

Naravno, ne treba očekivati da će fotografije biti sasvim čiste, kao da usmjerimo neku skupu i kvalitetnu kameru prema nebu. Slike su, naime, rezultat procesuiranja ogromne količine podataka prikupljenih uz pomoć naprednih teleskopa i satelita. SGA također prikazuje kako su galaktike najsjajnije u svojim središtima, a prema rubovima idu sve prigušenije i zamagljenije.

S druge strane, SGA može biti neprocjenjivo vrijedan znanstvenicima profesionalcima. Naime, preciznost i točnost podataka je najbolja moguća, što predstavlja praki zlatni rudnik galaktičkih informacija koji istražuju svemir, od rođenja i razvoja galaktika do kretanja gravitacijskih valova kroz svemir. Također, kako se ističe u članku na Space.com, podaci u atlasu mogu pomoći astronomima u nalaženju izvora gravitacijskih valova detektiranima na Zemlji.

Čak i ako niste tako napredni u astronomskoj znanosti, sve ono što nudi SGA može u najmanju ruku pojačati promatračevo divljenje prema tome koliko su ljudi dosad naučili o svim ovim 'obližnjim' galaktikama, ali i koliko tek trebamo naučiti o onima koje se nalaze dalje od ovih prikupljenih u atlasu.